Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Prostějovské volejbalistky si zahrají play-off Ligy mistryň

Prostějov - Volejbalistky Prostějova porazily v závěrečném utkání základní části Ligy mistryň vedoucí tým skupiny C Dynamo Kazaň 3:1 a postoupily do play-off. České mistryně díky první výhře v soutěži skončily se čtyřmi body jako nejlepší celek z posledních míst a mohou se těšit na čtvrteční los. Moravanky potřebovaly nejen porazit Kazaň, ale i pomoc dalších týmů v ostatních skupinách. Pomohly jim porážky Constanty, Drážďan i Mylhúz. Vyřazovací fázi si prostějovské hráčky zahrají ve třetí sezoně za sebou. Los rozhodne o osmi dvojicích, závěrečný turnaj Final Four bude hostit Baku.

Prostějovské volejbalistky
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

"Porazit Kazaň je vždy malý svátek, i když ruský tým přijel ve značně oslabeném složení. Klíčem k úspěchu byla přesná přihrávka a jistější útok," řekl trenér volejbalistek Prostějova Miroslav Čada.

Kazaň hrála v Prostějově v silně kombinovaném a omlazeném složení. Oproti prvnímu vzájemnému zápasu chybělo ruským mistryním pět zkušených hráček základní sestavy Machnová, Larsonová, Gamovová, Babešinová a Morozová. Důsledkem byla první porážka v LM. Hanačky vstoupily do utkání koncentrovaně. Byly důrazné v útoku a jisté na podání, soupeř se mohl opírat jen o jistější bloky. Postupně domácí volejbalistky získaly až pětibodový náskok (12:7), ale ruský celek srovnal krok a na chvíli otočil i skóre. Za stavu 15:16 sáhl kouč Miroslav Čada k zařazení náhradnice Soaresové na podání. Tah mu vyšel dokonale, brazilská rodačka uhrála na servisu osm bodů v řadě a koncovku už domácí tým v pohodě uhrál.

Úspěch hráčky Prostějova uklidnil. Plně převzaly režii druhého setu, nechybovaly na nahrávce a byly pohyblivější než soupeř. I když hostující volejbalistky za stavu 17:24 odvrátily tři setboly, na zvrat jim to nestačilo.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Prostějov - Kazaň

Vynikající výkon z předchozí části duelu ale Hanačky ve třetím setu nezopakovaly. Začaly chybovat a přestala se jim dařit kombinace při zakládání útočných akcí. Ruský tým získal v koncovce vedení 24:20 a neohrozily ho ani dva odvrácené setboly.

Ze strany hostujícího celku to ale v tu chvíli bylo vše. Ve čtvrtém setu šly domácí hráčky hned zkraje do náskoku, první úspěch v sezoně už si nenechaly ujít a nepřipustily to, co v prvním kole v Kazani, kde dvousetové vedení k vítězství nedotáhly. K jejich hlavním oporám v odvetě patřily Veliká, Popovičová a Horká.

"Hráli jsme kolektivně. Ve třetím setu jsme sice na chvíli ztratili kombinační přesnost, ale rychle jsme se opět v dalším důležitém setu vzchopili. Musím pochválit všechny hráčky za velmi dobrý výkon. Pokud bychom prohráli, tak by nám padla naděje na postup. Teď musíme čekat," uvedl Čada.

Modřanská Prostějov - Dynamo Kazaň 3:1 (18, 20, -22, 19)

Rozhodčí: Blyaert (Belg.), Bartolini (It.). Čas: 102 min. Diváci: 1 200.

Sestava a body Prostějova: Horká 11, Hrončeková 7, Popovičová 12, Veliká 14, Monzoniová 8, Smáková 5, libero Chlumská - Soaresová 2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články