Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Předseda volejbalového svazu: Sklízíme, co se v minulosti zaspalo

Praha - Předsedu volejbalového svazu Zdeňka Haníka nepřekvapilo, že se národní týmy na evropských šampionátech neprosadily. Český volejbal podle něho sklízí práci minulých let a musí si na úspěchy tři čtyři roky počkat. Ženy na mistrovství Evropy sice postoupily ze skupiny, ale pak vypadly v osmifinále. Mužům se po třech porážkách opět nepodařilo projít do play-off.

"V zásadě jsem nebyl překvapen," řekl Haník. "Teď jsme to schytali a nějaký čas to budeme schytávat. Sklízíme trošku, co se zaspalo v minulých patnácti letech," dodal.

Podle Haníka se projevuje pravidlo z minulosti: pokud hráči na mezinárodní scéně neuspějí už v mládežnických kategoriích, neprosadí se pak ani mezi dospělými. "A to platí skoro s železnou logikou," řekl. "Proto když jsem se dozvěděl, že volejbalistům bude chybět Konečný, tak jsem tušil, že budeme stěží konkurenceschopní vzhledem k tomu, že jsme hráli ve skupině smrti," dodal Haník.

Muži na ME prohráli 1:3 s Nizozemskem, potrápili domácí Bulharsko (2:3) a jasně prohráli s Němci (0:3). "První dva zápasy bych hodnotil jako solidní, druhý byl dokonce nad očekávání, ale třetí byl špatný," konstatoval Haník, který zápasy sledoval v dějišti turnaje.

Šance na zlepšení by mohla přijít v dohledné budoucnosti

Junioři loni skončili na ME šestí a kadeti byli letos sedmí. "Bude třeba reprezentaci doplňovat hráči, kteří dospívají, ale chce to zatnout zuby, tři čtyři roky to vydržet a alespoň postupovat na mistrovství Evropy," poznamenal Haník.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Šmejkal: Potíže nám dělal hlavně příjem servisu

Češi se tak znovu musejí postupně vypracovat na evropskou, potažmo světovou úroveň, kam kdysi patřili. "Byli jsme dlouho v mezinárodní izolaci. Neměli jsme hráče v mezinárodní konfrontaci," podotkl Haník k faktu, že volejbalisté se teprve loni po 11 letech vrátili do Světové ligy.

U obou reprezentací skončily trenérům smlouvy. Otázkou je, zda budou Ital Carlo Parisi u žen a Zdeněk Šmejkal u mužů pokračovat. "Neukvapoval bych se, počkám na jejich hodnocení," řekl Haník. "Oba dva dlouhodobě udělali dobrou práci. Je třeba se zamyslet, zda jsou schopni z národních družstev vymačkat víc, než se jim podařilo letos," doplnil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články