Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Předseda svazu Haník: Českému volejbalu ujel vlak

Praha - Český volejbal má za sebou další experiment se zahraničním trenérem. Stewart Bernard nastoupil s velkými ambicemi, na evropském šampionátu ale reprezentace propadla. Šéf Českého volejbalového svazu Zdeněk Haník proto sáhl ke změně a Nizozemce tak střídá jeho dosavadní asistent Zdeněk Šmejkal. "Cíl je jasný: postoupit na Evropu a uhrát na ní co nejlepší výsledek. To znamená lepší než posledních deset let do osmého místa," uvedl Haník, který chce český volejbal do budoucna více protnout se světem. "Ujel nám vlak," přiznal v rozhovoru pro Českou televizi.

Čeští volejbalisté
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Češi odehráli letošní ME stejně špatně jako před čtyřmi lety. I tentokrát za celý turnaj vyhráli pouze jediný set. Výběry Bulharska, Ruska i Německa reprezentaci jednoznačně přejely. Češi nedokázali udělat šňůru bodů a k tomu se přidávaly chyby. "S vystoupením jsem nebyl spokojen. Práce Bernarda přinesla svá pozitiva, ale vystoupení nebylo zvládnuté. Bohužel se ukázalo, že v rozhodujících momentech družstvo za trenérem nestálo," řekl Haník.

Bernardovi, který zvládl s volejbalisty loňskou kvalifikaci ME a letos tým dovedl k třetímu místu v Evropské lize, vypršela po šampionátu smlouva a nebyla prodloužena. Na jeho místo teď nastupuje Šmejkal.

Zdeněk Haník: "Družstvo trenéra nevzalo, ale pak nastává otázka, koho za deset let vzali. Druhá věc je, jestli na to ten tým má. A pokud na to nemá a začne prohrávat a začne ho masakrovat silný protivník, tak se prostě zlomí. Ve chvíli, kdy je družstvo deklasováno, tak se body sypou, a když na to nemá, tak se zlomí a pak to vypadá, že vůbec nebojuje."

"Sport má černobílou optiku, to znamená, že když vystoupení bylo špatné, tak je první trenér," řekl Haník s tím, že Šmejkala vybrala rada Českého volejbalového svazu z důvodu zachování kontinuity. "Myslím, že věci, které Bernard přinesl, jsou pozitivní a Šmejkal u nich byl. Vidět se to dalo na postupu na ME, na práci s mladými hráči. Nemáme také příliš mnoho času, už za měsíc musíme dávat nominaci na kvalifikaci na mistrovství světa. Šmejkal má určitou autoritu, protože jsou za ním výsledky," dodal Haník.

U Bernarda prý byla autorita u hráčů daleko menší. "Teď bych asi jednal jinak z důvodu, že mi nedošly takové psychologické momenty, že je Bernard malé postavy, že vypadá jako Číňan, že nemá takové jméno, před kterým by se sklonili," řekl na rovinu Haník.

Zdeněk Haník: "Potřebujeme ve volejbalu změnit ovzduší. Budu usilovat o to, abychom se víc protnuli se světem, protože nám ujel vlak. A sami si tak lehce nepomůžeme. Nechci být negativní, ale potřebujeme trendy, pohnutky zvenku. Musíme změnit klima, pracovní nasazení a nastavení."

Zároveň ale dodal, že v mnoha věcech s Nizozemcem souhlasí. "Ve své závěrečné zprávě přijal určitý díl odpovědnosti. Popisoval, co měl a neměl dělat, ale na druhé straně také konstatoval to, co jeho předchůdci. Že hráči nároďáku hrají volejbal proto, aby se tím uživili, a národní mužstvo berou jako výbornou přípravu pro klubovou sezonu. Ale pak to chce něco navíc, což se projevuje v oblasti mentální, a to už naši hráči nedovedli."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články