Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Postup ze skupiny? Je to v našich silách, říká Janouch před volejbalovým ME

Třetím rokem je nahrávač Jakub Janouch kapitánem volejbalové reprezentace. Předloni se dostal do pozice lídra krátce před mistrovstvím Evropy, na kterém Češi překvapili sedmým místem. Nyní národní výběr odjíždí na další evropský šampionát a pokusí se postup do čtvrtfinále zopakovat. "Bude to strašně těžké," přiznává. Přímé přenosy z ME odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

"Zaprvé je náročné obhájit úspěšné umístění a zadruhé se změnil systém. Poprvé hraje čtyřiadvacet týmů, což znamená víc zápasů ve skupině. Může a nemusí to být výhoda," řekl devětadvacetiletý Janouch.

Češi odehrají skupinu D v Amsterdamu a Rotterdamu s domácím týmem, mistry světa Poláky, Estonci, Ukrajinci a Černou Horou. "Určitě je v našich silách postoupit," věří Janouch v umístění do čtvrtého místa znamenajícího osmifinále.

"Poláci jsou asi jasní, jsou adepty na celkové vítězství. Nizozemci jsou proti nám mírným favoritem," zmínil Janouch favority skupiny. "Ostatní jsou týmy naší úrovně, které bychom měli nebo mohli porazit."

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští volejbalisté vyhlíží start ME

Janouch se stal kapitánem reprezentace měsíc a půl před minulým ME po odchodu španělského kouče Miguela Falasca od českého týmu. Novým trenérem se pak stal Michal Nekola, který vedl Janoucha v Dukle Liberec. "Má pořád chuť na sobě pracovat. Je silnou osobností a pravým kapitánem," řekl Nekola.

"Nejsem tak impulzivní, jak jsem býval, ale když vidím, že družstvo potřebuje usměrnit, když se nedaří, tak se snažím být trenérovi pravou rukou. Klukům řeknu a většinou se mnou souhlasí a nějak mě respektují," uvedl Janouch.

Respekt si získával i v elitním německém klubu Friedrichshafenu, v kterém má za sebou první sezonu v zahraničí. "Byla asi nejtěžší, co jsem zažil," řekl nahrávač. "Výsledkově to ale bylo docela dobré, vyhráli jsme Superpohár a Německý pohár a ve finále ligy prohráli v pátém zápase s Berlínem," vypočítal Janouch.

Krátce po příchodu do Německa musel pracovat na zlepšení nahrávky. Kouč Friedrichshafenu Belgičan Vital Heynen, který zároveň vede polské světové šampiony, měl výhrady k jeho technice.

"Šlo o nastavení rukou, dostat se lépe pod balon či reakce na různé situace," vysvětloval Janouch. Přidával si proto individuálně v tréninku, aby změnil zažité návyky. "Cítím, že mi to z technického hlediska pomáhá. A zocelilo mě to psychicky, protože jsem byl pod velkým tlakem."

Volejbalisté před středečním odletem na ME pozorně sledují i úspěšné tažení basketbalistů na mistrovství světa. "Kluci hrajou výborně a jsou teď asi nejúspěšnější z kolektivních sportů. Může to pro nás být motivace někde vzadu v hlavě, ale my se soustředíme na sebe. Chceme podat kolektivní výkon," řekl Janouch.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články