Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Polští volejbalisté prohráli, aby se vyhnuli Rusům

Varšava - Polská volejbalová reprezentace má po pondělním utkání se Slovenskem na mistrovství Evropy v Praze za sebou jednu z "nejsladších porážek" ve své historii, píše dnes polský tisk. Díky této taktické prohře, která se řídila pragmatismem a ne fair play, se polští obhájci titulu vyhnuli favorizovaným Rusům a v osmifinále ve středu v Karlových Varech změří síly s českými volejbalisty.

Volejbal
zdroj: ČT24

"Před svým posledním utkáním ve skupině D si Poláci museli poradit s dilematem, museli udělat volbu podobnou těm z antických tragédií," napsal Przeglad Sportowy. Mohlo by se zdát, že nejlepší by pro ně bylo bojovat o co nejvyšší místo v tabulce, ale složitý turnajový pavouk, nemající nic společného se sportovním duchem, Polákům "napovídal", aby se Slováky prohráli.

Trenér Polska Andrea Anastasi nechtěl v pondělí prozradit, zda svým svěřencům přikáže, aby prohráli. Nicméně už dříve se nechal slyšet, že "čest lidi nezajímá, počítají se medaile". Loni na mistrovství světa taktizování na úkor Polska předvedli Brazilci a Bulhaři. Tehdejší trenér Poláků Daniel Castellani tehdy vsadil na poctivou hru a zaplatil za to hlavou.

"Nebudu lhát, necítím smutek kvůli porážce," přiznal v listu Gazeta Wyborcza trenér polské reprezentace Anastasi. "Naším cílem je medaile, a je proto samozřejmé, že se snažím hledat snazší, a ne těžší cestu, která k ní povede," dodal italský kouč. "V pondělí Poláci utrpěli jednu z nejsladších porážek v historii reprezentace," komentuje Gazeta Wyborcza.

Žádné závěry z utkání se Slováky není podle listu třeba dělat, protože Poláci už si v takové sestavě nezahrají, trenér Anastasi proti Slovensku nasadil samé náhradníky. Podařilo se mu tak vyhnout se silnému Rusku, kterému dává větší šance než Česku nebo Slovensku, a ještě si členové základní šestky mohli odpočinout před osmifinále s Českem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články