Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Poláci zametli s dalším soupeřem a nadále sní o zlatém hattricku, ve čtvrtfinále je čekají USA

Čtvrté utkání na mistrovství světa volejbalistů, čtvrté vítězství. Obhájci titulu z Polska deklasovali v osmifinále ve vyprodané hale v Gliwicích 3:0 Tunisko a postoupili mezi nejlepších osm týmů turnaje. O postup do semifinále si zahrají s Američany, kteří v pětisetovém dramatu udolali Turky.

Kamil Semeniuk z Polska smečuje v utkání mistrovství světa
zdroj: imago sportfotodienst autor: Lukasz Laskowski

Polská reprezentace si podmanila předchozí dva světové šampionáty a na domácí půdě usiluje o zkompletování zlatého hattricku. V duelu s Tuniskem potvrdila roli favoritů, dominovala ve všech herních činnostech, bez výraznějších těžkostí si zajistila místenku ve čtvrtfinále a potěšila zaplněnou halu.

Z velmi dobrého týmového výkonu čněl Kamil Semeniuk, autor 13 bodů, kterému zdatně sekundoval zkušený Bartosz Kurek (11 bodů). Za zmínku stojí i čtyři esa Jakuba Kochanowského.

Američané zahrnuli chválou zejména sedmatřicetiletého Davida Smithe. S nadprůměrnou 78procentní úspěšností v útoku zapsal 14 bodů a další tři přidal na bloku, což z něj učinilo druhého nejproduktivnějšího hráče utkání. "Klobouk dolů před Turky. Za nepříznivého stavu se nevzdali, ale to je vlastně v této fázi šampionátu pochopitelné. Ukázali skutečnou sílu a mentální odolnost," řekl Smith.

Bronzoví olympijští medailisté a finalisté letošní Světové ligy vyhráli první dva sety 25:21 a 25:17, ale následně převzal otěže evropský tým. Pod taktovkou Adise Lagumdziji, autora 31 bodů, další dvě sady ovládl 25:22 a 25:19 a vynutil si tie-break.

V něm ještě vedl 11:10, ale favorizovaní Američané otočili skóre na 15:12. Hvězdou rozhodujícího setu byl Matthew Anderson, který si v něm připsal pět bodů včetně jednoho esa. "Museli jsme máknout, dostat se zpět do správného rytmu a naštěstí jsme to nakonec dokázali. Jsem na kluky opravdu hrdý. Byl to po psychické stránce opravdu náročný zápas, ale odvedli jsme skvělou práci, což nás posune dopředu," dodal Smith.

Polsko a USA se na turnaji střetli už v základní skupině a úřadující šampioni v úterý vyhráli 3:1. Byl to jejich dosud jediný ztracený set.

Mistrovství světa volejbalistů - osmifinále:

USA - Turecko 3:2 (21, 17, -22, -19, 12)
Polsko - Tunisko 3:0 (20, 15, 21)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články