Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Perušič se Schweinerem mají evropské stříbro. Ve finále podlehli Švédům

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner získali na mistrovství Evropy v Mnichově stříbrné medaile. Ve finále podlehli švédskému páru David Ahman, Jonatan Hellvig, loňští mistři světa do 21 let zvítězili 21:16 a 21:15. Bronz vybojovali olympijští a světoví šampioni Anders Mol s Christianem Sörumem z Norska.

Je nám líto, video expirovalo.
Spanilá jízda Perušiče se Schweinerem na ME skončila až ve finále

Perušič se Schweinerem v dopoledním semifinále porazili polský pár Michal Bryl, Bartosz Losiak po suverénním výkonu 21:15, 21:11. Měli tak jistotu, že poprvé v kariéře získají na šampionátu cenný kov. "Až doteď naše výkony na turnaji nebyly ideální, ale tenhle se podle mě přibližoval, nechci říkat dokonalosti, ale bylo to hodně dobře takticky zvládnuté, i jsme udrželi nervy na uzdě. Před zápasem jsme byli oba hodně nervózní, cítili jsme velkou šanci. Proto jsem na nás pyšný, jak jsme to zvládli a vydrželi hrát naši hru," pochvaloval si po semifinále Schweiner.

Pro českou dvojici, které ve světovém žebříčku patří šesté místo, byly dosavadním maximem na kontinentálním šampionátu čtvrtfinálové účasti z let 2019 a 2021. Švédští mladíci zdolali v semifinále Mola se Sörumem 2:1 na sety a zastavili tak jejich cestu za pátým evropským titulem v řadě.

Finále začali Švédové lépe, podáním několikrát nachytali Schweinera a vypracovali si tříbodový náskok. Český pár bojoval, dokázal se dostat z několika ošemetných situací, ale ztrátu nedotáhl a Hellvig ukončil set blokem na 21:16.

Ani vstup do druhé sady se českým beachvolejbalistům nepovedl. Ahman výborně předvídal směr jejich útoků, zvedal míče v poli a švédské duo vedlo 9:3. Zbytek finálového zápasu pak už měli Seveřané zcela pod kontrolou, proměnili třetí mečbol. Čeští hráči tak měli z evropského šampionátu smíšené pocity.

"Na jednu stranu nám medaile z takhle velké akce dlouho unikala, vždycky byla naším snem, takže v tomhle ohledu jsme spokojení a je to obrovská satisfakce po covidových olympijských hrách a mistrovství světa nejen pro nás, ale i pro celý náš tým, rodiny a snoubenky. Na druhou stranu šance na zlato byla. Mrzí nás, že jsme finále nevyhráli, ale je potřeba říct, že Švédi předvedli opravdu neuvěřitelný výkon, a přestože jsme neodehráli úplně špatný zápas, tak dneska si jednoznačně zasloužili vyhrát," uznal Perušič.

Poslední českou medaili na ME získaly Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková, které před čtyřmi lety vybojovaly bronz. Poslední mužský medailový úspěch je ještě mnohem starší, v roce 1996 šampionát ovládli Marek Pakosta s Michalem Palinkem.

Mistrovství Evropy v plážovém volejbalu v Mnichově:

Muži:

Finále:

Ahman, Hellvig (Švéd.) - Perušič, Schweiner (ČR) 2:0 (16, 15).

O 3. místo:

Mol, Sörum (Nor.) - Bryl, Losiak (Pol.) 2:0 (16, 17).

Semifinále:

Perušič, Schweiner - Bryl, Losiak 2:0 (15, 11), Ahman, Hellvig - Mol, Sörum 2:1 (16, -21, 13).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články