Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Olomoucké volejbalistky jsou krok od titulu, na který čekají 23 let

Druhá finálová výhra je přiblížila k vysněnému titulu. Volejbalistky Olomouce uspěly v Prostějově 3:1 na sety a v sérii vedou už 2:0 na zápasy. Rozhodující třetí bod mohou přidat na domácí palubovce.

Bronzové medaile získala liberecká Dukla, která hrála extraligu druhým rokem. Sérii o třetí místo s Olympem vyhrály Severočešky 2:0 na zápasy, v Praze dnes zvítězily 3:1.

První finále vyhrál olomoucký celek doma bez ztráty setu, v Prostějově dnes zvítězil 25:15, 25:22, 23:25 a 25:18. Hráčky hostujícího týmu opět dominovaly na smeči, úspěšně zakončit dokázaly o 19 útočných akcí víc než prostějovské volejbalistky. Těm nepomohlo ani 18 bodových bloků.

"Jeden a půl setu to byl z naší strany výborný, naprosto koncentrovaný výkon bez chyb. Soupeře jsme dostávali pod velký tlak, ale v koncovce druhé sady naše soustředění opadlo a na začátku třetího setu odešlo úplně. Naše nervozita se pak přenesla i do čtvrté sady, naštěstí se holkám povedlo vzpamatovat a konec utkání zvládnout opět s přehledem," uvedl Teplý.

Je nám líto, video expirovalo.
Olomouc je blízko titulu, nad Prostějovem vede 2:0 na zápasy

Domácí trenér Lubomír Petráš po odevzdaném prvním setu prostřídal, změněná sestava dokázala nejprve zdramatizovat koncovku druhého dějství a pak získat třetí sadu, byť v jejím průběhu přišla o slibný náskok. V závěru čtvrtého setu ale už prostějovské hráčky nestačily rostoucímu tlaku soupeřek čelit. S 26 body zápasu kralovala olomoucká blokařka Veronika Trnková.

Podle Petráše i druhý finálový zápas potvrdil, proč Olomouc letos v extralize dominuje. "Složitě se dostává pod tlak na přihrávce, tím pádem to pak má o hodně snadnější v útoku. Hlavně spolupráce Šáry Kubínové v prvním sledu s Verčou Trnkovou je strašně rychlá i účinná, skoro vůbec ji nedokážeme bránit. Takhle silné, zkušené a sehrané družstvo si přes dílčí potíže i dnešní utkání pohlídalo," řekl domácí kouč.

Olomouc ovládla s jedinou prohrou dlouhodobou část extraligy, slavila rovněž triumf v Českém poháru. Trenér Teplý na lavičce zažil i všechny čtyři dosavadní tituly v letech 1993 až 1996.

Liberec ve vyrovnané semifinálové sérii nestačil na Prostějov, ale oba zápasy o bronz pak bez větších potíží zvládl. "Strašná euforie, strašná radost. Zápas byl spíše neustálý boj než nějaká kvalita, ale zvládli jsme tři koncovky a máme bronz. Olymp to nevzdal, mysleli jsme si, že po prvním setu to bude lehčí, ale opak byl pravdou," řekl trenér Dukly Libor Gálík.

Finále extraligy volejbalistek - 2. zápas:

Prostějov - Olomouc 1:3 (-15, -22, 23, -18)
Rozhodčí: Z. Grabovský, Kovář. Čas: 90 min. Stav série: 0:2.
Sestavy a body: Prostějov: Toufarová 3, Rutarová 1, Horká 17, P. Kojdová 12, Bežandolská 10, Zatloukalová 1, libero Slavíková - Nová 14, Šmídová 2, Kozmíková 6, Weidenthalerová. Trenér: Petráš.
Olomouc: Kubínová 2, Košická 8, Trnková 26, Orvošová 15, Michalíková 17, Strušková 14, libero Kovářová - Napolitano Šenková 1, Dudová, Dedíková. Trenér: Teplý.

O 3. místo - 2. zápas: Olymp Praha - Liberec 1:3 (-22, 23, -20, -23)
Nejvíce bodů: Staňková 17, Šimáňová 15, Komárková a Fomenková po 12 - Mikšíková a Pištěláková po 17, Candráková 14. Konečný stav série: 0:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články