Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Nezdar dokonán. Volejbalisté podlehli i Německu a na ME končí

Sofia - Čeští volejbalisté prohráli na mistrovství Evropy s Německem 0:3 a do play-off nepostoupili. Ve skupině A v Sofii skončili na posledním čtvrtém místě s jedním bodem za dnešním soupeřem, Bulharskem i Nizozemskem a stejně jako před dvěma lety pro ně šampionát skončil po třech zápasech.

Utkání Německo - ČR
zdroj: ČTK/AP

S Němci se utkali v přímém souboji o třetí poslední postupové místo do osmifinále, jenže v útoku zaostali výrazně za dnešním soupeřem a nepomohlo ani časté střídání trenéra Zdeňka Šmejkala. Na hřiště posílal z lavičky smečaře Baránka i Filu, nahrávače Pavla Bartoše, blokaře Holubce i druhé libero Pfeffer.

Německá reprezentace byla od začátku lepší a skvěle jí vyšel risk, neboť v sobotu nechala odpočívat hlavní opory. Naopak Češi nenavázali na podařené sobotní vystoupení proti Bulharům, jimž podlehli až po pětisetové bitvě. I Nizozemcům dokázali vzít v pátek set, dnes se v žádném ze tří dějství nedostali přes 16 bodů.

"Rozhodla hlavně kondice. My včera odehráli pětisetový zápas. Ti, co hráli, měli málo času na regeneraci, a ač chtěli, na pohybu bylo vidět, že jsou všude později," řekl kouč Šmejkal. "Německý tým byl odpočatý, včera hrálo béčko, nezáleželo jim na vítězství. Úbytek sil rozhodl," uvedl trenér.

Cíl, kterým bylo postoupit ze skupiny, český tým nesplnil. Šmejkal byl zklamaný a připomněl, že na ME bylo mladé družstvo. "Byli tady převážně hráči z extraligy, odevzdali maximum a byl bych nerad, aby na ně padl stín z dnešní jasné porážky. Věřím, že tato generace neřekla poslední slovo," řekl Šmejkal.

Trenér českých volejbalistů Zdeněk Šmejkal
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Nahrávač Jakub Janouch byl mrzutý, že zápas s Němci byl tak jednoznačný. "Začali jsme jako studení čumáci. Jediná situace, kdy jsme vedli, byl začátek třetího setu. Jinak nás k ničemu nepustili. Ukázali volejbal světové extratřídy, hráli tvrději, my neměli ránu ani výskok a byli jsme unavení. Měli jsme rezervy," řekl hráč mistrovské Dukly Liberec.

Týmu chyběly body z útoku, při absenci obou univerzálů Štokra s Konečným se třetí diagonální hráč Finger dostal jen na 10 bodů. I tak byl jasně nejlepším útočníkem české sestavy, která v posledních letech za evropskou špičkou zaostává. Jen v roce 2011 v Karlových Varech na ME Češi prošli do play-off. Už dlouho jen vzpomínají na poslední velký úspěch a 4. místo z Ostravy 2001.

Německo - ČR 3:0 (14, 14, 16)

Rozhodčí: Pasquali (It.), Rajkovič (Chorv.). Čas: 68 min. Diváci: 2500.

Sestava a body ČR: Janouch 2, Michálek 3, Veselý 3, Finger 10, A. Bartoš 2, Mach 4, libero Kryštof - Baránek 2, P. Bartoš, Fila 1, libero Pfeffer. Trenér: Šmejkal.

Zdroj
ČTK, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články