Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Není moc času se smát, říká o pečlivé přípravě volejbalistek Havelková

Praha – České volejbalistky mají před sebou dva vrcholy sezony. Už o tomto víkendu se poměří na Final Four minimálně s velmi kvalitním Nizozemskem, koncem září je čeká mistrovství Evropy. Kapitánka Helenea Havelková, která přestoupila do ambiciózního polského týmu Chemik Police, věří, že turnaj o nadcházejícím víkendu bude dobrou přípravou na zářijový šampionát. Na něm touží s týmem proklouznout mezi nejlepších osm a sní i o olympijských hrách v Riu.

Je nám líto, video expirovalo.
Havelková před Grand Prix: Je výborné hrát proti dobrým soupeřům

Sedmadvacetiletá smečařka před několika týdny změnila své působiště. Opora národního týmu vyměnila italské Busto Arsizio, kde působila pod trenérem českého výběru Carlem Parisim, za Polsko. Nyní míří do celku Chemik Police, který má tradičně ty nejvyšší cíle jak v polské lize, tak v Lize mistryň. A do Polska se nyní Havelková přesouvá i s reprezentací, odlétá na finálový turnaj Grand Prix druhé divize, který se o víkendu uskuteční v Lublinu.

"Je výborné hrát proti dobrým soupeřům. Bude to pro nás dobrá příprava před mistrovstvím Evropy," uvedla ve Sportovních zprávách Havelková.

V sobotním semifinálovém duelu čeká český tým Nizozemsko, ve druhém utkání na sebe narazí domácí Polsko s Portorikem. Při neúčasti zraněné Anety Havlíčkové vede Havelková v současné době českou reprezentaci jako kapitánka. Není divu, v týmu tráví už nějaký ten pátek a zná dobře reprezentačního kouče.

"Carlo je u nás už pátým rokem a já funguju jako spojka. Ze začátku jsem fungovala i jako překladatelka, teď už pomáhám spíš jen v roli kapitánky," popsala Havelková.

Prim hraje defenzivní činnost

Reprezentantky se v posledních dnech přípravy zaměřovaly především na odstranění chyb v defenzivě a na vylepšení kombinačních akcí. "Carlo je puntičkář, hráčky nenechá myslet na nic jiného než na volejbal, co je po nich požadováno. Není moc času na to se smát a myslet na něco jiného," uvedla Havelková. "Carlo si hodně zakládá na bloku a na obraně. Tomu se věnujeme celou přípravu, v tom on vyniká a měly bychom v tom vynikat i my," dodala.

Havelková věří v sílu mladého perspektivního týmu. Na mistrovství Evropy myslí s optimismem. "Máme těžkou skupinu. Cílem je postoupit a být v první osmičce, získat dost bodů, abychom mohli hrát kvalifikaci na olympiádu, což by byl pro každého sen," prohlásila.

Nominace na finálový turnaj Grand Prix:

Nahrávačky: Pavla Vincourová (Lodž/Pol.), Lucie Smutná (Soverato/It.).

Smečařky: Helena Havelková (Chemik Police/Pol.), Andrea Kossányiová (Vratislav/Pol.), Michaela Mlejnková (Stuttgart/Něm.), Eva Hodanová (Olymp Praha), Michala Kvapilová (Postupim/Něm.), Marie Toufarová (KP Brno), Tereza Vanžurová (Scandicci/It.).

Blokařky: Barbora Purchartová (Charleroi/Belg.), Nikol Sajdová (Vilsbiburg/Něm.), Veronika Trnková (Olymp).

Libera: Veronika Dostálová (Olymp), Šárka Melichárková (SG Brno).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články