Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nekolův výběr čeká duel s Němci, startuje kvalifikace o OH

Bez mnoha opor vyrazil český volejbalový tým do Německa. V Berlíně svěřence Michala Nekoly čeká kvalifikační utkání s domácími německými soupeři. Šance na postup na olympijské hry je pro Čechy velmi malá. Přímý přenos utkání sledujte od 19:25 na webu ctsport.cz.

Volejbalisté začnou boj ve skupině 5. ledna s domácím Německem, 7. ledna se střetnou s Belgií a o den později s vicemistry Evropy Slovinci. Do semifinále postoupí dva celky a a účast v Tokiu si zajistí pouze vítěz kvalifikace.

"Prvním krokem bude postup ze skupiny. Hlavní bude agresivní servis, to je základ moderního volejbalu, a druhou věcí je omezit chyby," řekl Nekola.

Mezi osmičku účastníků kvalifikace se Češi dostali jako poslední. Už tak byli outsidery, a navíc zdaleka nejsou v nejsilnější sestavě. Z různých důvodů chybějí univerzál Jan Hadrava, smečaři Donovan Džavoronok, Adam Bartoš i blokař Oliver Sedláček. Na poslední chvíli navíc neodjel ani další elitní univerzál Michal Finger.

Vedle nahrávače Jakuba Janoucha jsou v sestavě zkušení smečaři Jan Galabov a Petr Michálek, po dvou letech se do reprezentace vrátil blokař Radek Mach. Z mladých hráčů dostali šanci třeba Lukáš Vašina, Patrik Indra a Josef Polák. "Dravost a chuť je z týmu cítit velká. Uvidíme, jak to kluci ustojí v hlavě. Už zahajovací utkání s Němci nám ukáže zrcadlo," prohlásil Nekola.

Spravit chuť po zatím nepříliš dobré klubové sezoně si chce kapitán Janouch. V německém Friedrichshafenu v posledních zápasech moc nehrál. "I proto jsem se na kluky tady moc těšil," řekl Janouch a ke kvalifikaci dodal: "Nemáme osobnosti jako ostatní nároďáky, takže budeme sázet na týmovost a bojovnost."

Druhou skupinu berlínské kvalifikace tvoří Srbové, Francouzi, Bulhaři a Nizozemci. Jistou účast na olympijském turnaji už mají z Evropy Italové, Poláci a Rusové. Čeští reprezentanti v šestkovém volejbalu se pod pěti kruhy ukázali naposledy ještě ve federální éře, v roce 1980 v Moskvě.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články