Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nekola slaví úspěchy na lavičce Dukly i reprezentace. Zvládám to, říká

Volejbalovému Liberci se pod vedením trenéra Michala Nekoly daří. V extralize drží Dukla první místo a jako jediný český tým postoupila do čtvrtého kola poháru CEV. Hned na první velké akci navíc Nekola dotáhl reprezentaci do čtvrtfinále mistrovství Evropy v roli hlavního trenéra. "Zvládnout se to dá, i když je to časově hodně náročné," říká.

Nekola vstupoval do roku 2017 jako asistent reprezentačního trenéra, jenže po náhlém odstoupení Španěla Miguela Angela Falascy se stal v červnu hlavním koučem národního týmu. Měl tak za úkol připravit české volejbalisty během dvou měsíců na finálový turnaj mistrovství Evropy.

"Byl jsem hodně překvapen a zaskočen. Falascova práce v reprezentaci byla výborná, vše fungovalo, kluci té práci věřili. Bohužel po nepovedené kvalifikaci na mistrovství světa, jestli to v průběhu Světové ligy vygradovalo... Nevím. Neměl jsem žádné náznaky, že by k tomu mělo dojít," říká Nekola.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Úspěchy volejbalistů Dukly i národního týmu

V řešení a realizaci náročného úkolu Nekola obstál, a to jak v očích vedení volejbalového svazu i z přísného pohledu sportovní veřejnosti. Národní tým volejbalistů to na mistrovství Evropy v Polsku pod jeho vedením dovedl až do čtvrtfinále, kde vypadl po vyrovnané bitvě s bronzovým týmem posledního mistrovství světa Německem. Už ve skupině porazil obhájce titulu Francouze.

"Chtěl jsem udržet jak realizační tým, tak kádr. Není to vždy jednoduché, změna byla celkem velká. Všichni chtěli naštěstí pokračovat, což byl impuls k tomu, že ta práce má smysl. Chtěl jsem navázat na to, co jsme dělali rok a půl a co fungovalo. Jedna nepovedená kvalifikace nás všechny strašně mrzela a o to víc chtěli všichni dokázat, že to v sobě mají. Myslím, že se jim to povedlo," popisuje Nekola.

Na klubové úrovni vedl Nekola Ústí nad Labem a v posledních devíti sezonách je spojen s libereckým celkem. Tým Dukly dovedl ke dvěma mistrovským titulům a dalším pěti extraligovým medailím. Třikrát s ní triumfoval v národním poháru a dosáhl dvou účastí ve Final Four evropského Challenge Cupu.

"Výsledky mohou být vždy lepší. Jsme spokojeni, že se nám daří. Je k tomu potřeba víc faktorů. Teď se nám to schází dobře. Musí být dobré zázemí, široký kádr, aby byla možnost využít v množství zápasů více hráčů. Týmu se musí vyhýbat zranění a také mít trochu štěstí," myslí si Nekola.

Čeští volejbalisté
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: KRZYSZTOF CICHOMSKI

Jeho svěřenci mohli přes Vánoce zregenerovat a od středy už jsou zase v tréninku. "Pauza byla potřeba, zápasů bylo hodně a síly ubývají, je potřeba je dobít. V Dukle jsou kladeny nejvyšší cíle každoročně. Věřím, že nám to neuškodí," doufá Nekola.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články