Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Národní tým volejbalistů nově vede Novák, vystřídal Nekolu

Novým trenérem národního týmu volejbalistů se stal bývalý vítěz Ligy mistrů Jiří Novák. Současný kouč Karlovarska na reprezentační lavičce vystřídá Michala Nekolu, který vedl mužstvo tři roky.

Čeští volejbalisté
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Spíš než že bych něco měnil, tak se potřebujeme dostat herně na naši maximální hráčskou úroveň. Dorůstá nám věková kategorie hráčů 21 a 22 let. Ti by měli začít tlačit tu káru," sdělil nově jmenovaný kouč, který i nadále povede Karlovarsko, kde působí už od roku 2015.

Pětačtyřicetiletý Novák je někdejším úspěšným smečařem. Volejbalově vyrostl v Českých Budějovicích, chvíli hrál v Ústí nad Labem a od roku 1999 strávil čtrnáct let ve Francii. S Paříží slavil v roce 2001 triumf v Lize mistrů, o rok dříve v Poháru vítězů pohárů a osmkrát se stal mistrem Francie. 

Hlavním Novákovým cílem bude připravit reprezentaci na mistrovství Evropy, které bude v roce 2021 hostit i Česko. "Máme potenciál na to, abychom se nikoho nemuseli dopředu bát," prohlásil Novák.  

"Postoupit ze základní skupiny a v play-off se dostat co nejdále. Zároveň zapracovat do kádru členy medailových mládežnických reprezentací," shrnul hlavní úkoly nového kouče manažer reprezentace Miloslav Javůrek.

Trenér Dukly Liberec Nekola převzal reprezentaci v červenci 2017 po Španělovi Miguelu Falascovi, kterému dělal asistenta.

Na ME pak dovedl tým k sedmému místu, což bylo nejlepší české umístění po 16 letech. Na loňském Euru vypadli Češi v osmifinále. V lednové kvalifikaci na olympijské hry v Tokiu bez opor neuspěli.

Nového kouče svaz vybíral od února a ve hře byla domácí i zahraniční jména. "Michal Nekola zvládl svoji roli na výbornou a možná i jeho úspěšné působení u reprezentace nahnulo misky vah při našem rozhodování, zda český nebo zahraniční trenér pro další období," řekl předseda volejbalového svazu Marek Pakosta.

Novák, který dovedl Karlovarsko předloni k prvnímu titulu, už má s národním týmem trenérské zkušenosti. U české reprezentace působil v letech 2013 až 2015 jako asistent trenéra a chvilku rovněž jako týmový manažer.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články