Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Mety volejbalových reprezentací? Evropská liga a boj o ME

Obě volejbalové reprezentace se zúčastní obnovené Evropské ligy, ale muži v ní mají jistou účast ve Final Four, protože se v červnu uskuteční v Karlových Varech. Pro ženy bude vrcholem roku od září kvalifikace mistrovství Evropy, na které se muži kvalifikovali sedmým místem na loňském šampionátu, a tak můžou budovat tým.

České volejbalistky
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Národní výběry mají po předčasném odchodu zahraničních koučů v minulých letech stejné domácí trenéry. Muže vede Michal Nekola a ženy Zdeněk Pommer. "Dává nám smysl takto pokračovat a hlavní cíl je pro oba mistrovství Evropy v roce 2019 a světová kvalifikace," řekl šéf volejbalistů Marek Pakosta.

"Kvalifikace na Evropu je jasnou prioritou a pokusíme se tam probojovat," řekl Pommer, který oslovil 35 hráček z domácí extraligy i ze zahraničí a tým sestaví po skončení ligových soutěží. "Budeme chtít otevřít dveře mladým nadějným hráčkám," naznačil, že vedle osvědčených opor počítá i s doplněním týmu.

V boji o postup na ME se volejbalistky střetnou se Švédkami, Finkami a Estonkami a kvalifikace se netradičně bude dohrávat až začátkem ledna. "Termíny jsou zvláštní, ale musíme je přijmout. Zvládli jsme horší věci," řekl Pommer a dodal: "Vymyslíme vánoční přípravu, uděláme si kapra a dáme si dárky v tělocvičně. Předpokládám, že kluby nebudou dělat hráčkám problémy. Národní tým je národní tým."

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalové reprezentace mají pro tento rok jasně dané cíle

Evropská liga se hraje v květnu a v červnu a pro ženy bude přípravou na kvalifikaci. "Oba turnaje mají stejný formát, tak si to vyzkoušíme," řekl Pommer.

Fanoušci se můžou těšit na novinku

Mezi 23. a 26. květnem se uskuteční duely mužů a žen v Evropské lize v jeden den v pražské hale na Podvinném mlýně. "To jsme tady ještě neměli a věřím, že se to setká s odezvou diváků," řekl Pommer. "Děláme to v Liberci v klubu a osvědčilo se to," doplnil Nekola, ligový kouč mužů Dukly.

V reprezentaci má Nekola vyhlédnutou dvacítku hráčů a před sebou rok, v kterém může díky jistotě startu na ME 2019 testovat. "Máme možnost celou sezonu dávat kádr dohromady, rozšířit a zapracovat mladíky," nastínil svůj plán.

Účastí ve Final Four Evropské ligy 13. a 14. června v Karlových Varech mají muži šanci usilovat o postup do play-off o Ligu národů 2019, bývalou Světovou ligu, která je pro 16 týmů a Češi v ní letos nejsou. "Popereme se o to," řekl Nekola.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články