Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lvi Praha rozhodující duel zvládli a postupují do play-off Ligy mistrů

Velký úspěch pro Lvy Praha. Volejbalisté zvládli klíčový duel o postup do vyřazovacích bojů Ligy mistrů. Na pražské palubovce měl duel s Galati jasný průběh –⁠⁠⁠ Lvi zvítězili 3:0 na sety a postupují jako první český klub v historii v prestižní soutěži dále. Hrály i České Budějovice, které už bez šance na postup v pětisetové bitvě porazily španělské šampiony Las Palmas. Tento výsledek jim však na setrvání v pohárech nestačí. 

V klíčovém zápase na závěr skupinové fáze Lvi nastoupili v sestavě, které se dařilo v minulém vítězném utkání s Maaseikem. Většinu duelu vedli. První dva sety pro sebe definitivně rozhodli až v koncovkách, vyhráli je shodně 25:23. Druhý setbol v úvodní sadě zužitkoval univerzál Casey Schouten, když v dlouhé výměně složil čtvrtý útok Pražanů. Ve druhém dějství si domácí vypracovali dokonce tři setboly a třetí proměnil blokař Fynn McCarthy.

Ve třetí sadě dostali hosty ještě pod větší tlak a naprosto dominovali. Zvítězili 25:15, zápas ukončil smečí McCarthy. Nejlepším hráčem zápasu byl vyhlášen domácí smečař Daniel Čech, který nasbíral čtrnáct bodů.

Lvi proměnili v postup hned premiérovou účast v Lize mistrů. "Všichni jsme si to přáli, všichni jsme tvrdě makali, abychom tohoto dosáhli. Jsem rád, že se to povedlo," řekl Čech České televizi. Byl nadšený i z individuálního ocenění. "Je to pocta. Jsem strašně šťastný za všechno," doplnil.

Po velkolepém úspěchu těžko hledal slova i nahrávač a kapitán Lvů Jakub Janouch. "Možná to je víc než titul. Měl jsem slzy na krajíčku, možná i jedna ukápla. Je to něco neuvěřitelného," rozplýval se. Už po rozlosování skupiny věřil, že by se Pražané s Galati a Maaseikem mohli poprat o druhé místo za výkonnostně odskočenou Civitanovou. "Ale důležité bylo to předvést na hřišti. To bylo neskutečné ve všech zápasech a já jsem strašně hrdý na náš tým," ocenil Janouch.

Po postupu ze druhé příčky ve skupině budou čeští mistři hrát v play-off o účast ve čtvrtfinále, kam se přímo dostali vítězové pěti skupin. Dostali se tak mezi jedenáct nejlepších klubů v Evropě. Žádného vysněného soupeře nemají. "Je úplně jedno, kdo bude stát proti nám. Budeme se snažit bojovat, jako jsme bojovali doteď, a uvidíme," poznamenal Janouch. "Kdyby to byl nejslabší z těch nejsilnějších, tak bychom se nezlobili," doplnil ho Moník. Sám věří, že se cesta Lvů ani v další fázi nemusí zastavit. "Míč je kulatý, může se stát cokoli," řekl.

Utkání České Budějovice – Las Palmas
zdroj: ČTK / Profimedia

Budějovice na závěr skupiny D v Lize mistrů sice doma porazily 3:2 na sety Las Palmas, ale i tak obsadily čtvrtou příčku. Ta jim nestačí ani na přesun do Poháru CEV. Jihočeši před duelem měli tři body za domácí výhru s Lüneburgem a museli bodovat naplno, aby měli naději v souboji na dálku o třetí příčku s německým celkem. Proti týmu z Kanárských ostrovů začali dobře, dařilo se jim na servisu a v útoku. První set dotáhli do vyrovnané koncovky, v níž měli navrch. Od stavu 23:23 nejdříve hosté zkazili servis a pak univerzál Alejandro González zakončil výměnu, v níž Jihostroj dvakrát dobře bránil na síti.

Na výhru 25:23 a vedení 1:0 na sety ale pak domácí nenavázali. Přestalo se jim dařit na podání, zatímco volejbalisté v barvách španělského klubu jim touto činností komplikovali život. Z horší přihrávky pak plynula nižší úspěšnost v útoku. Dočasně se přestal prosazovat i hrdina zápasu s Lüneburgem Ignacio Luengas, i když byl se třiceti body nejproduktivnějším hráčem zápasu.

Druhý set se zlomil ve střední části, kdy nahrávač Las Palmas Miguel de Amo zapsal proti bývalým spoluhráčům z Českých Budějovic dvě esa a hosté odskočili do vedení 15:10. Náskok si už pohlídali, vyhráli 25:18 a vyrovnali skóre.

Třetí set byl vyrovnaný do stavu 14:14. Pak ale Jihostroj dvakrát chyboval, Las Palmas přidalo bodový blok a odskočilo na klíčový tříbodový rozdíl. Sadu dotáhlo k výhře 25:20 a připravilo Jihočechy o šanci na setrvání v evropských pohárech.

Českobudějovičtí mohli ještě zabojovat o druhou výhru v aktuálním ročníku Ligy mistrů. Ve čtvrtém setu s přispěním střídajícího univerzála Stijna van Schieho vedli 16:12, a i když o náskok v závěru přišli, urvali výhru 25:23. Lépe vstoupili i do tie-breaku, strany se měnily za stavu 8:5 v jejich prospěch. Hosté sice vzápětí srovnali, jenže domácí znovu odskočili a dvoubodový náskok drželi až do stavu 14:12. Při prvním mečbolu rozhodčí signalizovali aut po podání van Schieho, ale trenér Andrzej Kowal si vzal výzvu a videozáznam odhalil, že míč byl dobrý. Po esu se tak Jihostroj mohl radovat ze dvoubodové výhry. Za třetím Lüneburgem zaostal o bod.

Lvi Praha –⁠⁠⁠ Galati 3:0 (23, 23, 15)

Rozhodčí: Burkiewicz (Pol.), Akinci (Tur.) Čas: 87 min. Diváci: 1150.

Sestava Lvů Praha: Madsen, McCarthy, Schouten, Čech, Crer, Janouch, libero Moník –⁠⁠⁠ Kollátor. Trenér: Barrial.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články