Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Lvi oplatili Jihostroji stejnou mincí a srovnali finále

Finálová série extraligy volejbalistů je srovnaná 1:1. Lvi Praha podobně jako Jihostroj v prvním zápase zvítězil 3:0 na sety. Po hladké úvodní sadě, kterou Pražané vyhráli 25:18, získali další dvě ve vyrovnaných koncovkách v poměru 34:32 a 28:26. Finálová série bude pokračovat v neděli na jihu Čech.

Je nám líto, video expirovalo.
Lvi porazili Jihostroj 3:0

Pražané, kteří loni prohráli ve finále s Karlovarskem, nastoupili do dnešního duelu s mnohem vyšším nasazením, než jaké ukázali v úvodním zápase. "Přístup byl úplně jiný. Byli jsme opravdu agresivní od začátku až do konce bez pauzy. A takhle se musí hrát finále. Musíme hrát každý balon, jako by byl ten poslední," řekl domácí trenér Juan Manuel Barrial.

"My jsme si k tomu něco řekli. Že doma a už vůbec ve finále nemůžeme čekat, co udělá soupeř. Že do toho musíme jít," doplnil kapitán pražského týmu Jakub Janouch.

První sadu Lvi zlomili při podání blokaře Finniana McCarthyho. Nejdříve s přispěním jeho servisu a následné kvalitní obrany odskočili na 12:8 a poté, co náskok drželi, se při další McCarthyho rotaci na podání dostali až do vedení 22:15. Sadu s přehledem dotáhli do vítězného konce.

Ve druhé sadě však o drobný náskok několikrát přišli. Do koncovky šli po vydařených servisech nahrávače Matiase Girauda a smečaře Martina Licka v lepší pozici hosté, kteří vedli 23:20. Za stavu 24:22 ze svého pohledu měly České Budějovice dva setboly, ale při obou ztroskotal univerzál Stijn van Schie na domácím bloku.

Tím začala dramatická přetahovaná. Jihočeši nakonec neproměnili sedm setbolů, naopak Lvi čtvrtou šanci trojblokem využili a po více než 38 minutách získali tuto sadu v 66. výměně.

Jihostroj to nezlomilo a i třetí sada byla přetahovanou o každý bod. České Budějovice si v koncovce vypracovaly jeden setbol, ale ani tentokrát neuspěly. Naopak Lvi k radosti většiny fanoušků ve vyprodané hale využili třetí mečbol. Slovenský smečař Tomáš Kriško zasáhl míč v útoku hodně vysoko a vytloukl hostující trojblok. Nejužitečnějším hráčem zápasu byl vyhlášen nahrávač a kapitán Lvů Janouch.

Nahrávač Lvů ocenil odhodlání svého týmu. "Přestože jsme prohrávali v nějakých pasážích ve druhém, ve třetím setu, tak jsme si šli furt za tím tvrdě a vůbec jsme se nezalekli. I když se nám něco nepovedlo, šli jsme do dalšího balonu naplno," řekl. Lvi psychicky ustáli obě vypjaté koncovky. "Uhráli jsme je v první řadě hlavou, protože to byl nervák," poznamenal Janouch.

Trenér Jihostroje Vojtěch Zach vnímal koncovku druhé sady jako možný zlomový bod zápasu. "Kdyby ten druhý set dopadl jinak, tak jsme mohli mluvit jinak, ale nedopadl a tak to prostě asi mělo být," řekl. Soupeřům pogratuloval k vítězství a dobrému výkonu. "Já jsem rád, že jsme se dva sety drželi a měli jsme šance. Dobrý zápas, myslím, že divácky docela atraktivní. A pro domácí 3:0, tak to bývá v play-off. Musíme se připravit na domácí utkání a doma zase musíme předvést výborný výkon my," dodal.

Vyrovnání série znamená, že se finále extraligy volejbalistů určitě do Prahy ještě vrátí. Po duelu v Českých Budějovicích se bude další zápas hrát na Podvinném mlýně ve středu 3. května.

Lvi Praha – České Budějovice 3:0 (18, 32, 26)

Rozhodčí: Grabovský, Kovář. Čas: 115 min. Diváci: 1500 (vyprodáno). Stav série: 1:1.

Sestavy:

Lvi: McCarthy, Schouten, Pessoa, Todua, Janouch, T. Kriško, libero Moník - Tibitanzl, Kollátor, Vodička. Trenér: Barrial.

České Budějovice: Stoilovič, Sedláček, Giraudo, Licek, Ondrovič, Van Schie, libero Kryštof - Michálek, Polák, Leština. Trenér: Zach.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články