Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Liberec titul neobhájí, vítězky základní části vyřadil Prostějov

Prvními finalistkami extraligy volejbalistek se staly hráčky Prostějova po nečekaném vítězství 3:1 na zápasy nad obhájkyněmi titulu a vítězkami základní části z Liberce. Hanačky otočily čtvrtý zápas série v domácí hale z dvousetové ztráty a vyhrály 3:2. O jejich soupeři rozhodne až páteční pátý zápas. KP Brno v pozici druhého týmu dlouhodobé fáze odvrátilo v Olomouci mečbol a vyřazení po výhře 3:2 a vyrovnalo stav série na 2:2.

Radost volejbalistek Prostějova
zdroj: Facebook - VK Prostějov

Prostějov, který do play-off postoupil až z pátého místa a ve čtvrtfinále vyřadil rovněž ve čtyřech zápasech čtvrtou Ostravu, bude usilovat o první titul od roku 2018, kdy skončila jeho tehdejší devítiletá nadvláda. Ve finále byl ještě o rok později, ale podlehl v něm Olomouci.

Další dva ročníky se nedohrály kvůli koronaviru, vloni byl alespoň udělen titul libereckým vítězkám základní části.

Naděje Severočešek na obhajobu zhasly poté, co proti Prostějovu nedokázaly vyhrát ani jeden ze dvou domácích zápasů.

Na průběžných 1:1 vyrovnaly po pětisetové bitvě v Prostějově, ale další drama dotažené do tie-breaku už na Hané nezvládly.

Tentokrát jim nestačilo ani dvousetové vedení a zápas šel po setech 22:25, 24:26, 25:14 a 25:22 do zkrácené sady.

V ní obhájkyně titulu vedly naposledy 5:4, pak se soupeři povedl trhák na 10:6 a vedení už Hanačky dovedly až k mečbolu, který napoprvé proměnily (15:11).

"Byl to strašně těžký zápas. Cítili jsme před ním, že jsme blízko finále, ale museli jsme postup potvrdit na hřišti. A pod tímhle tlakem vědomí velké šance se nám v prvních dvou setech herně moc nedařilo. Moc si vážím toho, že i za natolik nepříznivé situace holky bojovaly dál," řekl prostějovský trenér Miroslav Čada.

"Postupně nechaly křeč za sebou, týmově se zlepšily, od třetího setu měly navrch hlavně lepším útokem. A dokonaly jak výborný obrat utkání, tak vítězství v celé sérii. Myslím, že zasloužené."

Jeho protějšku Liboru Gálíkovi nezbylo než soupeři pogratulovat. "Prostějov celou sérii bojoval a byl šťastnější. Především ve vyrovnaných koncovkách setů, nejvíc ve třetím utkání u nás. My jsme měli všechny čtyři zápasy malinko slabší útok než soupeř, to podle mě rozhodlo," zhodnotil sérii liberecký kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Královo Pole si v dramatickém duelu v Olomouci vynutilo pátý zápas

V Olomouci měl zápas dlouho takřka totožný průběh. První dva sety vyhrál hostující tým 25:22 a 25:17, v dramatické koncovce třetí sady ale Brňanky nevyužily mečbol za stavu 26:25 a samy kapitulovaly při třetím setbolu.

Hanačky se po výhře 28:26 chytly, čtvrtý set vyhrály 25:17 a v tie-breaku se ujaly vedení 7:2. Náskok sice ztratily, přesto je nakonec dělil jediný míč od finále. Mečbol za stavu 14:13 ale domácí hráčky nevyužily a další tři body získal soupeř.

"Na emoce je to neuvěřitelné semifinále. Je vidět, že obě družstva už se v sérii poznala a ví, co proti sobě hrát. Olomouc má stále trochu víc možností pracovat se sestavou a pro nás je to opravdu strašně těžký úkol. Dneska vyhrálo naše mládí a naše energie, protože ta koncovka v tie-breaku byla hop nebo trop na obě strany," uvedl trenér Erik Nezhoda.

Semifinále volejbalové extraligy žen - 4. zápasy:

Prostějov - Liberec 3:2 (-22, -24, 14, 22, 11)
Nejvíce bodů: Faltínová 18, Da Silvaová 17, Šunderlíková a Fričová po 16 - Kojdová 18, Blažková 16, Šulcová 12. Konečný stav série: 3:1.

Olomouc - KP Brno 2:3 (-22, -17, 26, 17, -14)
Nejvíce bodů: Dos Santosová 22, Šepelová 16, Herdová 14 - Hrušecká 21, Bukovská 18, Jelínková 14. Stav série: 2:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články