Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kvalifikace na OH není automatická věc, ví Kolocová se Slukovou

Praha - Po životní sezoně už se plážové volejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou myšlenkami upínají k Riu de Janeiru. V příštím roce jim začnou boje v kvalifikaci o olympijské hry 2016 a nejlepší český pár a světové sedmičky neberou účast pod pěti kruhy jako jasnou záležitost.

Je nám líto, video expirovalo.
Kolocovou se Slukovou čeká důležitá sezona s kvalifikací na OH

"Týmů, které se na olympiádu dostanou, není moc, jen 24. A to je možná důvod, proč jsme trochu nervózní nebo proč to nebereme jako automatickou věc. Půjdeme turnaj od turnaje a soustředěně, protože víme, jak to bylo před Londýnem fyzicky i psychicky náročné," řekla Kolocová.

O olympijské hry se bude v plážovém volejbalu bojovat od 1. ledna 2015 do 12. června 2016 a hrát turnaj na slavné pláži Copacabana bude 24 párů mužů a žen. Jedno místo v obou soutěžích má přitom garantována hostitelská země a jedno obsadí mistři světa, takže z olympijského žebříčku postoupí do Brazílie 22 týmů. "Naše soustředění už jde směrem k olympiádě, ale čeká nás strašně dlouhá cesta. Musíme uhrát co nejvíc top výsledků, abychom se vešly do kritéria," řekla Sluková.

Spolu s Kolocovou oslnily pátým místem na hrách v Londýně a od té doby patří mezi špičku, což letos na Světovém okruhu potvrdily. "No dobře, měly bychom se na olympiádu dostat, ale je to těžké. Myslím to vážně!" řekla Kolocová. Podle předběžného kalendáře turnajů Světového okruhu v příštím roce bude nejdůležitější období od června do srpna, kdy bude největší penzum turnajů.

Na nich chtějí Kolocová a Sluková uhrát co nejvíce výsledků, nejlépe do 9. místa, protože do olympijského žebříčku se bude započítávat dvanáct nejlepších umístění. "Bude to náročné fyzicky i psychicky, ale rovněž z pohledu cestování, protože se bude hrát v Moskvě, pak na Floridě, v Evropě a Japonsku. Bude hrozit zranění či únava," řekl rakouský trenér českého páru Simon Nausch. Zároveň ale dodal: "Na druhou stranu je faktem, že od června do srpna hrají Maki a Kiki nejlépe."

Trenér Nausch misi s označením Rio de Janeiro věří. Proč? Po nedávném turnaji v Sao Paulu vzal svoji svěřenkyni a zároveň přítelkyni Slukovou na čtyři dny volna do Ria a bydlení objednal s výhledem na začátek pláže Copacabana, kde se bude hrát olympijský turnaj. "Tajil jsem to a byla překvapená," smál se Nausch. Při procházce po pláži Slukové řekl, ať si představí, že je na stadionu a ať si zkusí podání bez míče. "Ona přidala blok, a tak jsme tam tancovali na pláži," řekl Nausch. "Obhlídka proběhla, teď se tam ještě kvalifikovat," řekla Sluková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články