Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kolocová se Slukovou slaví největší úspěch kariéry, ovládly berlínský grandslam

Berlín – Stále lépe a lépe si vedou plážové volejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková. Po měsíc starém vítězství v Praze, kde ovládly turnaj nižší kategorie Open, zvítězily i na grandslamu světového okruhu v Berlíně. Ve finále porazily Brazilky Marii Antonelliovou a Julianu Da Silvaovou 21:14, 18:21, 15:12 a připsaly si největší úspěch v kariéře.

"V Praze to bylo poprvé a bylo to doma. V Berlíně je to grandslam, to je nesrovnatelné," řekla Sluková. "Právě v Praze se to zlomilo, přišly jsme na to, že když zahrajeme výborně obě dvě, že můžeme o ty medaile hrát. Teď už si věříme trošičku víc, víme, že to v nás je," doplnila.

První set finálového zápasu vyšel českému páru dokonale. Kolocová výtečně bránila v poli, Sluková na síti a pětibodová série znamenala slibný náskok 11:6. Sluková posléze trefila eso mezi zkoprnělé soupeřky, které v chladném počasí nastoupily na rozdíl od českých hráček zahalené od krku až ke kotníkům, a Kolocová po další obětavé rybičce do písku zvýšila už na 18:9. 

"V prvním setu hodně riskovaly servis a docela chybovaly. Potom začaly dávat plachtící servis a snažily se mě dostat pod tlak, pak jsem neuhrála dva tři balony a byl konec," uznala Kolocová. 

Zkušené Brazilky hladká prohra v úvodním dějství nevykolejila. Ve druhé sadě zpřesnily údery a prakticky neustále vedly, ale chytře hrající české volejbalistky si je nenechaly utéci na víc než na rozdíl dvou bodů. Až v koncovce jihoamerický pár uhrál tři míče za sebou a zvítězil 21:18.

V tie-breaku šly Češky do vedení 5:1, Juliana s Antonelliovou se dokázaly dotáhnout na nejtěsnější rozdíl, ale Sluková pak dalším esem zvýšila už na 11:7. Dva mečboly ještě brazilské volejbalistky odvrátily, ale při třetím přistálo jejich podání v autu. "Ony už byly ve víc finále, už vědí, jak se ty třetí sety hrajou. Proto jsme do toho šly se stoprocentním rizikem na servisu, nějaký eso tam spadlo a nakonec jsme těch patnáct bodů měly první," řekla s úsměvem Sluková. 

Mistryně světa z roku 2011 Juliana si na světovém okruhu dosud připsala 45 triumfů, Antonelliová devět, spolu ale ještě nezvítězily. Letos už potřetí prohrály ve finále. České olympioničky před rokem v německé metropoli došly poprvé v kariéře do semifinále, letos si v Berlíně své maximum na turnaji nejvyšší kategorie grandslam znovu posunuly. S dvojicemi z Brazílie v této sezoně ještě neprohrály, bilanci si dnes vylepšily na 4:0. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články