Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Kolocová se Slukovou herně dospěly. Pražští diváci nám hodně pomohli, uznávají

Praha – České beachvolejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková zažívají životní sezonu. Postupný herní progres vyvrcholil v Praze na Štvanici, kde poprvé ovládly turnaj světové série. Velký úspěch navíc zopakovaly v Berlíně, čímž si získaly zasloužený respekt a pozornost. Obě hráčky přiznávají, že za zlepšením stojí zejména dlouhodobá koncepční práce, která po letech nese zasloužené výsledky.

Ilustrační foto

Premiéra ženského turnaje světové série na Štvanici byla velkým zážitkem pro všechny zúčastněné. Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou svou cestou turnajem postupně správným způsobem "vybláznily" publikum, které je ve společné euforii dovedlo až k vytouženému domácímu zlatu. Obě hráčky přiznaly, že podpora publika pro ně byla zásadní.

"Já myslím, že to bylo úplně evidentní," potvrzuje Sluková. "Do té doby jsme měly pouze jediné semifinále. V Praze bylo zásadní, že nás fanoušci dohnali až k medaili. Tam jsme navíc zjistily, že o ní můžeme hrát. V Berlíně už jsme věděly, jaké to je, což nám hrozně pomohlo. Byli to hlavně pražští diváci, kteří nás popošoupli do vítězného konce. Našemu sebevědomí to velmi pomohlo."

Herní zlepšení české dvojice podtrhl triumf na turnaji v Berlíně, který byl kvalitativně ještě o stupeň výše než ten pražský. Dle Kolocové jsou úspěchy výsledkem nikoliv náhodným. "Je za tím hodně dlouhodobé práce. Pracujeme na věcech, které se začaly zlepšovat teprve letos, ale děláme na nich tři, čtyři roky. Trvalo dlouho, než se to začalo do hry dostávat," přiznává.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Markéta Sluková a Kristýna Kolocová

Velkým rádcem jim v dlouhé cestě byl zejména rakouský trenér Simon Nausch. "Simon od začátku říkal, že jsme malý tým, že musíme výborně přihrávat a nahrávat. Pokud tam budeme chybovat, měly bychom s vyššími holkami problém na útoku. Už od začátku nám šlapal po krku, aby tyhle dvě činnosti byly precizní. A přijde mi, že až letos se na ně můžeme spolehnout," říká Sluková.

Její slova potvrzuje i dlouholetá herní partnerka, která vyzdvihuje vzrostlou mentální odolnost. "Nepodaří se nám dva balony, ale neznamená to, že končí zápas. Naopak se z toho poučíme a začneme znovu bojovat, hrát naplno. Což je spojeno právě s psychickou vyspělostí. Za ty roky toho máme už hodně odehraného, máme více zkušeností. Psychická pohoda je další z důvodů, proč se nám teď tak daří."

Sluková s Kolocovou jsou kamarádky z dětství, tráví spolu hodně času, i proto je velice důležité, jak spolu dokáží vycházet. "Je to dlouhodobý proces. Když se vyhrává, jde to samozřejmě lépe. Teď se snažíme pilovat komunikaci v době, kdy se třeba jedné z nás nedaří nebo se zápas nevyvíjí dle představ. Na tom stále pracujeme, chceme neopakovat chyby a myslet dopředu. To je těžké, a ne vždy se nám to daří, ale je to naším cílem," dodává Sluková. Dle výsledků se však zdá, že našly správou cestu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články