Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Karlovarsko oplatilo Lvům porážku a vyrovnalo finálovou sérii

Obhájci titulu z Karlovarska srovnali finále nejvyšší soutěže volejbalistů. V hale na Podvinném mlýně zdolali pražské Lvy 3:0 na sety a ideálně zareagovali na úvodní porážku 2:3 z domácího prostředí. Série na tři vítězná utkání bude pokračovat v úterý v Karlových Varech.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr a ohlasy 2. finále Lvi Praha - Karlovarsko

Domácí volejbalisté, kteří mohou do Prahy po 30 letech vrátit trofej, v úvodní sadě vedli 22:20. Pak ale hosté zapsali tři body za sebou a dostali se do vedení. Výrazně jim k tomu pomohl střídající smečař Jakub Ihnát.

Za stavu 24:23 v jejich prospěch to nejdříve vypadalo na vyrovnání, protože rozhodčí odpískali přešlap smečaře Lukáše Vašiny na podání, ale videozáznam odhalil, že k porušení pravidel nedošlo. Rozehra se opakovala a Vašina vypálil eso.

Od té doby měli obhájci titulu jasně navrch. Lvům nepomohly ani střídání univerzálů Kaye van Dijka za Mateje Mihaljoviče nebo příchod smečaře Daniela Čecha místo Tomáše Kriška. Západočechy v rozletu nezastavilo ani zranění blokaře Vojtěcha Patočky, který za stavu 10:5 ve druhé sadě dopadl při bloku na nohu soupeře a pochroumal si kotník. "Možná jsme dnes přišli o jednoho hráče. Nevím, jak to bude vypadat dál," glosoval tento okamžik po zápase trenér hostů Jiří Novák.

Druhý set vyhrálo Karlovarsko 25:21 a sílu na zvrat nenašli domácí navzdory podpoře vyprodané UNYP Arény ani ve třetí sadě. Dvojnásobní domácí šampioni do ní vstoupili vedením 12:6 a dotáhli zápas k hladké výhře. "Dnes byl velký rozdíl v kvalitě servisu a následně v obraně. My jsme to měli těžké, útočili jsme do plných, Vary nás výborně bránily. My jsme je od toho druhého setu vůbec nezatlačili," uznal v rozhovoru pro Českou televizi domácí kouč Tomáš Pomr.

Obdobně zápas hodnotil i kapitán Jakub Janouch. "Musím uznat, že Vary byly lepší. Měli jsme dobrý vstup do zápasu, ale potom se Vary vyrovnaly s naším servisem. Je otázka, jestli jsme podávali tak špatně, nebo oni přihrávali tak dobře. To si řekneme při rozboru," uvedl.

Novák si pochvaloval výkon svěřenců. "Zvládli jsme to technicky a plněním taktických prvků, které jsme si řekli. Víme, že Praha je v určitých herních činnostech silná. Lvi mají dobrý blok, takže bušit do nich nebyla správná cesta. Není to jednoduché, upřednostnit technické, taktické věci před silovými," upozornil Novák.

Je jasné, že jeho svěřenci se ještě do hlavního města vrátí v pátek 6. května. Kapitán Karlovarska Daniel Pfeffer cítil v týmu větší mentální sílu. "Praha hrála dobře, ale prostě jsme tou hlavou byli silnější. Také jsme měli těžké okamžiky v prvním setu, ale nevzdali jsme to a pořád jsme věřili. Praha, když začala prohrávat, tak se z toho nezvedla," konstatoval.

Vyrovnaná je i série o bronz, protože Odolena Voda na domácí palubovce porazila 3:2 na sety České Budějovice. Kapitán Jihočechů Radek Mach se tak na závěr extraligové kariéry ještě jednou představí před domácím publikem. Rozhodující duel o třetí místo se uskuteční v úterý.

Play-off volejbalové extraligy mužů:

Finále - 2. zápas:
Lvi Praha - Karlovarsko 0:3 (-23, -21, -20) Rozhodčí: Grabovský, Činátl. Čas: 103 min. Diváci: 1626. Stav série: 1:1.

Sestavy a body:
Lvi Praha: Nedeljkovič 9, Janouch 2, Smith 5, Todua 9, Mihaljovič 2, T. Kriško 6, libero Moník/Ježek - Van Dijk 9, Pljaseckij, Čech 6, McCarthy 1, Vodička, Toman. Trenér: Pomr.
Karlovarsko: Wiese 5, Patočka 2, Keemink 1, Vašina 15, Zajíček 8, Indra 14, libero Pfeffer - Kočka, Ihnát 7, Římal, Wilson 3. Trenér: Novák.

O 3. místo - 2. zápas:
Odolena Voda - České Budějovice 3:2 (21, -11, 17, -23, 12)

Nejvíce bodů: Hladík 14. Svoboda 9, Ščadilov a Carmody po 8 - Schouten 17, Licek 9, Michálek 5. Stav série: 1:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články