Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Kapitánka Kossányiová před šampionátem: Chceme urvat postup

Za splněný sen označila kapitánka volejbalové reprezentace Andrea Kossányiová účast na mistrovství světa v Nizozemsku. Devětadvacetiletá smečařka, která působí v národním týmu od roku 2010, bude se spoluhráčkami na MS debutovat. Přestože ve skupině D narazí na Brazílii, Japonsko, Čínu, Argentinu a Kolumbii, věří, že by mohl český tým zabojovat o postup. V nové sezoně se těší na angažmá v rumunském klubu Alba Blai, kde podepsala roční smlouvu.

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalistky odlétly na MS do Nizozemska

"Jet na mistrovství světa je snem každého sportovce. Evropa je také velký úspěch, ale tady budou jiné týmy, lidé a nejlepší hráčky. V hotelu potkáte volejbalistky, které sledujete na sociálních sítích a říkáte si, že fakt žijou a skutečně tak vypadají. I pro naše mladé hráčky je to velká motivace a zkušenost," řekla Kossányiová před odletem v Praze.

České volejbalistky se probojovaly na MS po dvanácti letech. Mezi 24 týmů se dostaly díky postavení ve světovém žebříčku. Turnaj zahájí sobotním duelem proti favorizované Brazílii.

"Nebudeme si nic nalhávat, máme těžkou skupinu. Je to ale mistrovství světa, kde není žádná skupina lehká. Brazílie patří mezi největší velmoci," uvedla Kossányiová s tím, že bude zapotřebí přistupovat k turnaji postupně a na případné porážky s favoritkami rychle zapomínat. Důležitá budou utkání s Argentinou (28. září) a Kolumbií (1. října). "Před několika lety jsme ve světovkách dokázaly, že s nimi můžeme hrát a vyhrávat," doplnila.

Volejbalistkám mohou po psychické stránce pomoci letošní úspěchy. Svěřenkyně trenéra Jannise Athanasopulose skončily druhé ve zlaté Evropské lize a uspěly v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2023. Ztratily v ní v šesti zápasech jediný set.

"Prohry a výhry ke sportu patří. Jsme na to připravené. Rozhodně tam ale nejedeme na pět zápasů s tím, že jsme to tam odehrály. Nejedeme na výlet. Uvědomujeme si, že je to mistrovství světa pro 24 nejlepších týmů na světě," zdůraznila bývalá opora Olomouce, Prostějova či Olympu Praha.

V devětadvaceti letech bude zastávat post kapitánky. Hlavní slovo však bude mít trenér Athanasopulos. "Motivační projevy říkat nemusím, kouč nás motivuje až až. Nikdo to nebere na lehkou váhu. Jedeme tam s tím, že chceme urvat postup. Tlak na nás bude, ale musíme se přes něj dostat. Na soupeře bude větší," uvedla Kossányiová.

Po tříletém angažmá v Polsku, kde působila v týmech Bielsko-Biala a Vratislavi, přestoupila nově do Alba Blai. S rumunským mistrem se dohodla zatím na rok.

"Asi rozhodlo to, že jsem v Polsku hrála celkem šest let, umím jazyk a cítila jsem se tam, jako bych přestupovala z Prostějova do Olympu," vysvětlila Kossányiová. "Chtěla jsem vystoupit z komfortní zóny, zažít něco nového a největší roli asi hrálo, že budu hrát zase Ligu mistryň. V týmu máme pět Srbek, z toho tři jsou na mistrovství světa, a také jednu Bulharku, která také bude na šampionátu. Mohly bychom to dotáhnout daleko," dodala reprezentační kapitánka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články