Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Jihostroji se v souboji o titul postaví volejbalisté Liberce. Zásadní bude domácí prostředí, shodují se týmy

Nejvyšší soutěž volejbalistů vstupuje do finále prvním pátečním soubojem, kdy se utkají dva nejlepší celky poslední doby: České Budějovice a Dukla Liberec. Favoritem jsou Budějovice, které touží po jubilejním desátém titulu. Liberec by v případě úspěchu v sérii na tři vítězné zápasy slavil devatenáctý domácí vavřín. Přímý přenos utkání VK Jihostroj České Budějovice - VK Dukla Liberec sledujte v pátek na ČT sport a webu ctsport.cz od 20:05.

Na trůn se po loňském vítězství Karlovarska vrátí České Budějovice nebo Liberec. Oba celky si v letech 2014-17 rozdělily po dvou titulech. "Bude to velká bitva a doufám, že pro diváka parádní podívaná," řekl kouč Dukly Michal Nekola.

Zásadní bude domácí prostředí. "Fanoušci ženou svůj tým ke skvělým výkonům. Pokud chceme vyhrát titul, musíme vyhrát venku," dodal. "Ale pro nás bude doufám výhodou. Liberec hraje na domácí palubovce také velmi dobře. Domácí prostředí bude možná zásadní element na misce vah," doplnil manažera českobudějovických volejbalistů Robert Mifka.

Oba týmy tak spoléhají na zaplněné tribuny. "Připravíme nová místa. Osobně si myslím, že se vrátíme k naplnění haly tak, jako to bývalo za mých mladých let. V hale byly tři tisíce, přišly snad tři a půl tisíce diváků. Hala byla totálně narvaná a myslím, že bude i letos," věří kouč Jihostroje René Dvořák.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Začíná boj volejbalistů o český titul

Ten uvedl, že se potkávají dva nejsilnější výběry soutěže. "Hlavně je vidět, že oba kluby mají dvanáct kvalitních hráčů, kteří jsou schopni přijít na hřiště a pomoci. Není to jenom o šesti sedmi lidech," podotkl.

Oba týmy mají hru postavenou na drtivém servisu, kterým dostávají soupeře pod tlak. Finále začne na jihu Čech a oba celky mají ve svém středu silné osobnosti. Liberec třeba univerzála Jana Štokra, Budějovice španělského nahrávače Miguela Ángela De Ama. "Ten post je klíčový. Vnáší klid do týmu, organizuje všechny hráče na hřišti. Dokáže výrazně ovlivnit výkon i výraz zbytku týmu. Daří se k nám dostávat hráče, kteří mají vyšší úroveň," je rád Mifka.

"Přinesl do jejich hry kreativnost, ale každý hráč je u nich osobností, hvězda vedle hvězdy, ale i my máme nabitý kádr a myslíme na zlato. Naše cesta je kvalitní servis, abychom znepříjemnili distribuci," řekl Nekola.

"Štokr je hlavní údernou silou Liberce. Nicméně se ukazuje, že se za ním prosazuje i mladý Indra," poukázal Dvořák, že nejvíce bodující hráč extraligy Štokr není jediným nebezpečím. "To je právě síla Dukly, má možnosti vystřídat a má kvalitní lavičku náhradníků. Připravujeme se na dvanáct hráčů."

"Liberec je velmi zkušený tým, velmi dobře přihrávají, bude záležet na tom, jak se nám povede od podání a zatlačit je od sítě co nejdál," uvedl Mifka.

Kdo vyhraje boj o titul, zamíří do Ligy mistrů. "Je pozitivní, že český fanoušek volejbalu má příležitost vidět konfrontaci s nejlepšími týmy v Evropě. Kvalita u evropských nejlepších týmů, je někde jinde. My jako přední tým české extraligy se musíme snažit být víc konkurenceschopní, to ale úzce souvisí s ekonomikou," prohlásil Mifka.

"Úroveň Ligy mistrů je velmi vysoká, navíc se zúžila, takže tam jsou opravdu top týmy Evropy. Zatím nejsme schopni dosahovat konkurenceschopných výsledků. Jak řekl Robert, ufinancovat tuhle soutěž není jednoduché," dodal Nekola.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články