Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hodně drahá účast. KP Brno si vysloužilo Ligu mistryň, start ale klub málem položil

Například ve fotbale se Lize mistrů přezdívá "milionářská soutěž". V prostředí volejbalu to tak úplně neplatí, jak ostatně na vlastní kůži právě zažívá brněnské Královo Pole. Český mistr si vysloužil účast v první fázi Ligy mistryň, ovšem záhy zjistil, že pro klubový rozpočet půjde o enormní zátěž. První z přímých přenosů (KP Brno – Hapoel Kfar Saba) sledujte v úterý 10. října na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Královo Pole Brno před domácím startem Ligy mistryň

Královo Pole se letos na jaře dočkalo titulu po dlouhých šestnácti letech. Ve finále zdolalo městského soupeře: Šelmy sice vzdorovaly, ale nakonec finálovou sérii prohrály 2:3 na zápasy. Byla to velká sláva místního volejbalu se zlatou tečkou pro Královo Pole.

"Oslava ale byla jen krátká. Titul potěšil, ale i zavazuje," přiznává prezident klubu Richard Wiesner, podle něhož se tím uzavřela jedna etapa v dějinách brněnského celku. Zároveň si však uvědomuje, že to všechno může být jen začátek. A nejen v domácí soutěži. Díky prvenství si totiž klub zajistil účast v první fázi slavné Ligy mistryň.

Ta je i v prostředí volejbalu tím "Olympem", o který jednotlivé týmy usilují. "Na rozdíl třeba od fotbalu ale vůbec nejde o finanční přínos, naopak velké finance do toho je třeba investovat. Společná s fotbalem je velká prestiž, pro to do toho kluby jdou. Je to dobrá značka," dodává. A právě v penězích spočívá určitý danajský dar pro KP Brno.

Zahnalo nás to do těžké situace

Kvůli příští olympiádě, kterou uspořádá už za zhruba tři čtvrtě roku Paříž, je letošní formát soutěže odlišný. Hrát se bude formou turnajů, které se uskuteční vždy na jednom místě. Za pořadatele prvního z nich bylo vedle chorvatského Záhřebu vybráno právě i Brno. S jedním důležitým dodatkem: náklady hradí pořadatel.

"Nebyli jsme si vědomi toho, jaká situace může nastat. Dříve se hrálo klasicky formátem doma–venku, ale před olympiádou se rozhodlo, že se bude hrát turnajově. A je k tomu bohužel připojeno, že pořadatel hradí veškeré náklady, což nebývá zvykem. Ke štěstí pro brněnského diváka a ke smůle pro klubový rozpočet ta volba padla na nás," vysvětluje.

Rozpočet na první kolo Ligy mistryň se tak pro Královo Pole vyšplhá na 1,7 milionu korun, což tvoří zhruba čtvrtinu klubového rozpočtu na jednu sezonu. Aby částka nebyla pro KP Brno likvidační, slíbily finanční pomoc jak volejbalový svaz, tak Jihomoravský kraj a město Brno. "Je to pro nás takřka existenční pomoc. To rozhodnutí nás zahnalo do těžké situace," dodává.

Na Královo Pole nyní čekají soupeřky z Izraele, Španělska a Rumunska. Postupovat budou dva první týmy. "Vstupujeme do toho s pokorou. Tým doznal změn a není už ten samý, který loni vyhrál titul. Naše motivace je poměřit se s těmito týmy. Neděláme si plány na jasný postup," říká Wiesner. 

A kdyby tým z prvního turnaje, který se uskuteční mezi 10. a 12. říjnem a který budete moci sledovat na ČT sport a ČT sport Plus, skutečně postoupil? Pak by přišel na řadu druhý z turnajů, který by také pořádalo Brno. "Další náklady by vyšly zhruba na jeden a půl milionu a museli bychom už hledat finance i v soukromém sektoru," uzavírá prezident KP Brno.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články