Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Film Moneyball jako vzor pro volejbal. Lvi nové posily loví za pomoci analýz a statistik

Příběh baseballistů Oakland Athletics se stal inspirací pro film Moneyball. A ten se stal zase vzorem pro pražské volejbalové Lvy. Klub z hlavního města se za pomoci analýz a detailních statistik chce v extralize zapojit do bojů o medaile. Už v aktuální sezoně mají v sestavě tři hráče vybrané za pomoci aplikace SmartVolley, kterou sami vyvíjejí a jednou z jejího prodeje chtějí klub i financovat. V tabulce jsou aktuálně pátí.

Radost volejbalistů Lvů Praha
zdroj: ČTK autor: Kubeš Slavomír

Za pomoci analýz po vzoru filmu Moneyball se chtějí volejbalisté Lvů Praha zapojit do bojů o medaile. Už v aktuální sezoně mají v sestavě tři hráče vybrané za pomoci statistické aplikace SmartVolley, kterou sami vyvíjejí a jednou z jejího prodeje chtějí klub i financovat, a v extralize jsou aktuálně pátí.

"Máme průměrný rozpočet a nepatříme mezi finančně nejsilnější. Tohle je cesta, jak chytře vytvořit tým s dobrým poměrem cena - výkon," řekl předseda Lvů a podnikatel Tomáš Janeček.

Je nám líto, video expirovalo.
Pražští Lvi zkoušejí volejbalový model "moneyballu"

Velkou inspirací pro vznik volejbalové aplikace byl film Moneyball o skutečném příběhu baseballového celku Oakland Athletics, který sestavil tým na základě analýz a uspěl. "Díky aplikaci se dají získat hráči, kteří jsou podceňováni, ale ve skutečnosti mají velkou kvalitu," řekl Janeček.

Trenér Tomáš Pomr už před sezonou vybral i za pomoci aplikace ze zahraničí Australana Thomase Ewena Douglase a Slovince Mateje Mihajloviče. Z Ústí přišel nahrávač Luboš Bartůněk a kouč si "proklepl" i blokaře Jiřího Krále, bývalého vítěze Ligy mistrů, který se do české nejvyšší soutěže vrátil po 15 letech.

"Agenti nabízejí hráče za tržní cenu a vy nevíte, co kupujete. Takhle díky třem čtyřem klikům jsem si o hráčích zjistil vše podstatné a byl jsem v obraze. A můžu říct, že do týmu zapadli a dají se považovat za klíčové hráče," prohlásil Pomr.

Volejbalová aplikace využívá data z celosvětové statistické sítě Data Volley. Tři čeští matematici a tři vývojáři vytvářejí model nabízející víc než procentuální úspěšnost. Snaží se o komplexní analýzu hráčů v krátkodobém i dlouhodobém horizontu v různých herních situacích a činnostech. "Nemusím koukat hodiny na záznamy. Můžu vzít hráče z ciziny a uvidím, jestli nám zvedne kvalitu," podotkl Pomr.

"Volejbal je rychlá hra, a když budu mít data, tak se třeba rozhodnu líp, kam jít bránit. I kdyby to přineslo jeden bod, tak to může zvrátit celý zápas," uvedl osmatřicetiletý Král, který působil v Itálii, Řecku, Turecku a ve Francii.

Vedle pomoci v bojích o nejvyšší mety v extralize je cílem po vyladění, což přijde podle Janečka na několik milionů, i aplikaci nabídnout do zahraničí. "Aby se stala zdrojem příjmů. Tady si to necháme pro sebe, abychom měli výhodu," řekl Janeček. Se svazem chce jednat o možnosti využití analýz pro reprezentaci.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články