Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Extraliga volejbalistek se kvůli koronaviru nedohraje, titul získá Liberec

Český volejbalový svaz předčasně ukončil kvůli koronaviru extraligu žen. Důvodem je karanténa ve dvou týmech a velký počet nakažených v dalším. Mistryněmi se proto ještě před začátkem semifinále staly vítězky základní části z Liberce.

"Reglement FIVB určuje národním federacím ukončit ligové soutěže do 18. dubna a tím pádem UNIQA extraliga žen nemá volné termíny po vypršení povinné karantény postižených týmů," stojí ve zprávě svazu.

Kvůli covidu-19 se neodehrálo rozhodující páté čtvrtfinále mezi VK Brno a Ostravou, pozitivně testované hráčky má také Olymp Praha.

"Přijdeme sice o soutěžní vrchol letošní extraligy žen, ale na druhou stranu máme jistotu, že směrem ke zdraví hráček jsme udělali maximum," řekl předseda svazu Marek Pakosta. 

Jedním z faktorů v rozhodování bylo i to, že již začátkem května čeká ženskou reprezentaci kvalifikace na mistrovství Evropy. "A jakékoli posouvání termínů by mohlo ohrozit plynulou přípravu národního celku," uvedl svaz a zároveň zdůraznil, že se snaží vyhnout spekulacím o obcházení epidemiologických opatření. 

Je nám líto, video expirovalo.
Extraliga se nedohraje. Chtěli bychom ale radost na hřišti, zní z vítězného Liberce

Premiérový český titul získaly hráčky Liberce, které vyhrály základní část o čtyři body před Olympem. Třetí skončila Olomouc. Z titulu se tak raduje klub, jenž před čtyřmi lety k dlouhodobě úspěšným mužům zrealizoval projekt žen. A po koupi licence od Českých Budějovic hned naskočil do extraligy. Po pátém místě, třetím a loni nedohraném ročníku jsou volejbalistky Dukly zlaté.

"Makali jsme celou sezonu, šli jsme si za tím, strašně jsme se těšili na vyvrcholení play-off a stejně jako ostatní týmy jsme měli vysoké ambice. Máme mistrovský titul podle výsledků základní části, kterou jsme vyhráli, a i když ho asi nikdo nechce získat takhle, tak si ho hodně ceníme. Pro liberecký ženský volejbal je první v historii," řekl trenér Libor Gálík pro iDnes.cz.

Olomouc naopak lituje ztracené šance a cítí křivdu. "Rozhodnutí respektujeme, i když se s ním náš klub po sportovní stránce neztotožňuje," uved předseda Hanaček Jiří Zemánek na klubovém webu. "Svaz nás teď připravil o šanci bojovat o zlato. Je to nefér a chyba vedení. Ve stanovách stojí, že když tým v play-off onemocní, nastává kontumace. S Olympem jsme mohli odehrát semifinálovou sérii. Vítěz by se pak utkal s Libercem o titul," řekl výkonný ředitel Olomouce Radan Holásek Deníku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články