Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dva vyhrané sety stačily. Češi postoupili do play-off ME i přes prohru s Černou Horou

I přes porážku splnili kýžený postupový cíl a uhráli dva sety. Čeští volejbalisté na mistrovství Evropy v posledním kole skupiny D v Amsterdamu proti Černé Hoře padli 2:3 na sety, ale právě dvě uhrané sady jim stačily k postupu do osmifinále. Svěřenci Michala Nekoly prohráli po setech 23:25, 25:14, 22:25, 25:21 a 13:15. Češi se v sobotu v osmifinále utkají s obhájci bronzu Srby v 17:30.

Čeští volejbalisté na mistrovství Evropy
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/CYFRASPORT, via www.imag autor: Jakub Piasecki

Hvězdou zápasu byl osmadvacetiletý univerzál Jan Hadrava, který nasbíral nevídaných 39 bodů, z toho jen ze servisu jedenáct.

"Byl to náročný zápas," řekl Hadrava Radiožurnálu. Poukázal na to, že ve středu dohrávali Češi pětisetovou bitvu s Nizozemci pozdě večer. "Bylo to na nás možná trošku vidět, že nám chyběl drajv. Naštěstí jsme v některých momentech zachovali chladnou hlavu a hráli trpělivě. Sety, co jsme prohráli, do těch jsme šli bezhlavě, nechali jsme se ubránit nebo jsme dělali chyby z těžkých pozic."

Z Amsterdamu se tým přesune do Antverp a proti Srbsku, semifinalistovi loňského světového šampionátu, se pokusí v sobotu projít do čtvrtfinále. "Proti Černé Hoře to nebyl špatný výkon, ale už jsme tady hráli líp. Když budeme hrát takhle, tak to nebude v následující fázi stačit," upozornil Hadrava. V případě výhry nad Srbskem by měli Češi šanci obhájit sedmé místo. 

Univerzál polského Olštýna Hadrava byl k neudržení a dal deset es. "V Polsku se mi podařilo dvakrát devět, takže tohle je můj rekord. Jsem rád, že jsme vyhráli, tohle jsem neřešil," řekl hráč, který se s celkovým počtem 21 es dostal na druhé místo celého ME. Lepší je pouze domácí Nimir Abdel-Aziz (24). I v tabulce nejvíce bodujících hráčů figuruje Hadrava po základních skupinách v popředí na třetí příčce.

Hadravův koncert za koncovou čárou rozhodl oba vítězné sety, tedy druhý a čtvrtý, v němž šlo oběma týmům o všechno. Povedla se mu třeba i čtyřbodová šňůra přímých bodů.

Vyrovnaný souboj vyvrcholil i v tie-breaku a vyhráli ho Černohorci 15:13. Ti se sice rozloučili s turnajem výhrou, ale při premiérové účasti na ME jim postup do play-off unikl. Čeští volejbalisté skončili v "déčku" čtvrtí před Černou Horou o jeden bod a za polskými mistry světa, domácím Nizozemskem a Ukrajinou.

"Bylo to nesmírně náročné utkání. Od začátku jsme měli problém na přihrávce a hráli jsme jenom vysoké míče, které se dařilo soupeři bránit. Honza (Hadrava) rozhodl svým servisem a útokem, ohromně tým dotáhl do osmifinále. Ukázal, že je extratřída," řekl Nekola a dodal: "Po postupu to byla velká úleva."

Skupina D (Amsterdam):

Česko - Černá Hora 2:3 (-23, 14, -22, 21, -13)

Rozhodčí: Geukes (Něm.), Vuduris (Řec.). Čas: 129 min. Diváci: 250.

Sestava a body ČR: P. Bartoš 1, D. Džavoronok 18, Zajíček 10, J. Hadrava 39, A. Bartoš 3, Patočka 3, libero Moník - libero Kunc, Galabov 6, Finger 2, Janouch 2, Sedláček, Janků 1, Sobotka 3. Trenér: Nekola. Nejvíce bodů Černé Hory: Čulafič 22, Čačič 16, Bojič 14.

Polsko - Ukrajina 3:0 (17, 16, 15)

Konečné pořadí: 1. Polsko 5 zápasů/15 bodů, 2. Nizozemsko 5/10, 3. Ukrajina 5/9, 4. Česko 5/6, 5. Černá Hora 5/5, 6. Estonsko 5/0.

Skupina B (Antverpy):

Španělsko - Německo 3:1 (22, 20, -18, 19)

Srbsko - Rakousko 3:0 (16, 22, 20) 

Konečné pořadí: 1. Srbsko 5/15, 2. Belgie 5/11, 3. Německo 5/7, 4. Španělsko 5/6, 5. Slovensko 5/5, 6. Rakousko 5/1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články