Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Chorvatsko, soupeř oblíbený. Volejbalistky ho porazily i v kvalifikaci Ligy národů

Vstup do kvalifikace o Ligu národů vyšel českým volejbalistkám výborně. Stejně jako ve finále Evropské ligy si i v Limě poradily s Chorvatskem 3:1 po setech 20:25, 25:12, 25:16 a 25:15, což je přiblížilo postupu do semifinále. Ve druhém utkání skupiny potřebují s domácím Peru uhrát dva sety.

Podobně jako v sobotu ve Varaždínu ztratily Češky s Chorvatkami první set, i když do utkání dobře vstoupily a vedly 6:2. V polovině sady ale svěřenkyně řeckého kouče Jannise Athanasopulose prohrávaly 12:16 a ztrátu už nedohnaly. Na bloku mezitím vystřídala Holásková Purchartovou. "Po první deseti bodech přišel výpadek. Soupeřky nás tlačily servisem a my jsme se s tím prali, ale hlavně jsme se nechovali jako tým," řekl kouč Athanasopulos.

"První set jsme se trošku ještě rozkoukávaly a byly trošku mimo hru, ale naštěstí jsme se vrátily do hry a od druhého setu jsme předváděly naši hru, s kterou jsme dokráčely k důležitému vítězství," řekla nahrávačka Pavla Šmídová.

Na začátku druhé sady se volejbalistkám nedařilo, ale k obratu zavelela kapitánka Šmídová a výborným servisem snížila z 0:5 na 4:5. Po blocích Trnkové a Mlejnkové už Češky vedly 10:7 a ve zbytku sady na palubovce dominovaly.

Ve druhé sadě vydržel vyrovnaný průběh do stavu 11:11, ale pak bodovala nejužitečnější hráčka Evropské ligy smečařka Kossániyová, která využívala zlepšené obrany v poli.

V závěrečné sadě už měly volejbalistky hru pod kontrolou. Smečařka Mlejnková se dostala na patnáct bodů, Kossániyová a Orvošová měly o jeden méně. Esy se blýskly Orvošová, Holásková a Šmídová, která zápas blokem ukončila.

"Pokud chceme být v budoucnu lepší tým, nesmíme si dovolit výpadky jako v prvním setu. To přijde společně s dalšími zápasy a tréninky, jsme spolu teprve dva měsíce, ale myslím, že jsme na dobré cestě. Každým dnem se zlepšujeme," řekl Athanasopulos a věřil i ve výhru nad Peru. "Chceme do semifinále."

Z tříčlenné skupiny B už mají v Limě jistý postup Argentina a Kanada, do elitní Ligy národů se kvalifikuje pouze vítěz turnaje.

Kvalifikace volejbalistek o postup do Ligy národů v Limě:

Skupina A:

ČR - Chorvatsko 3:1 (-20, 12, 16, 15) Rozhodčí: Carbajal (Urug.), Grassová (Braz.).

Sestava a body ČR: Kossányiová 14, Purchartová 3, Orvošová 14, Mlejnková 15, Trnková 12, Šmídová 7, libero Dostálová - Holásková 8, Svobodová. Trenér: Athanasopulos.

Nejvíce bodů Chorvatska: Fabrisová 16, Strunjaková 11.

Kanada - Tchaj-wan 3:0 (16, 17, 16)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy