Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čeští volejbalisté zdolali Finsko 3:1 a postupují z druhé pozice

Liberec - Čeští volejbalisté zakončili liberecký turnaj druhého kola kvalifikace mistrovství světa 2010 vítězstvím 3:1 nad Finskem. To přesto pětičlennou skupinu díky lepšímu poměru míčů vyhrálo, domácí reprezentace postoupila z druhého místa. Z třetí pozice prošla dál Belgie, která dnes zdolala Černou Horu 3:0. Závěrečné kvalifikační kolo se hraje v polovině srpna. Češi budou usilovat o jedno ze dvou postupových míst na šampionát do Itálie na turnaji v Bulharsku. Dalšími soupeři budou vedle domácích vítězové skupin F a G, tedy Portugalsko a pravděpodobně Nizozemsko.

Oba týmy nastoupily už s jistotou postupu. I proto se v české základní sestavě objevil jediný zástupce domácí extraligy v národním týmu, příbramský smečař Hýský. Ve vyrovnaném úvodním dějství si první setbol vypracovali Češi díky jednobloku nahrávače Ticháčka, ale v nejdelší koncovce celého turnaje jich neproměnili celkem šest a při čtvrté finské možnosti za stavu 32:33 se Hýskému nepovedla ulívka.

V druhé sadě si Finové v Liberci připsali první dílčí nezdar. S velmi dobře útočícími i bránícími Čechy prohrávali semifinalisté předloňského ME již 15:21, a třebaže poté dokázali snížit až na rozdíl jediného bodu, po Staňkově útoku středem sítě už set nezachránili.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Česko - Finsko

Stejně jako v pátek na Belgičany, také na Finy platilo dělové podání Konečného. Český univerzál jím mužstvu zajistil rozhodující náskok 22:19 a třetí set opět uzavřela Ticháčkova souhra se Staňkem. Ve čtvrté sadě už byli nabuzení Češi od počátku vpředu, jejich náskok vyletěl až na sedm bodů a poslední míč vzal za jásotu tribun v útoku na sebe režisér hry Ticháček. Finové ale o celkové prvenství nepřišli, zajistil jim ho o osm setin lepší podíl uhraných bodů.

Trenér Zdeněk Haník ocenil Ticháčkovu lehkost i výkon Konečného a za jediný kaz utkání označil ztracený úvodní set. "Měli jsme ho zvládnout, ale neuvěřitelně jsme tam změkli," řekl. "Finové jsou vyzrálý světový tým, ať nasadí kohokoli, hrají dobře. Ale naše družstvo opět prokázalo, že má především morální sílu," dodal český trenér.

Zdeněk Haník
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články