Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čeští volejbalisté vstupují do ME, z Varů chtějí do Vídně

Karlovy Vary - S podporou domácího publika chtějí čeští volejbalisté zazářit na mistrovství Evropy, které se koná ode dneška do 18. září v České republice a Rakousku. Svěřenci trenéra Jana Svobody odehrají zápasy ve skupině i v play-off v karlovarské aréně, odkud by se rádi podívali do semifinále ve Vídni. Za hlavní favority všichni považují Rusko, které vyhrálo Světovou ligu. Předloňský titul z Turecka obhajují Poláci. Přímé přenosy nejen českých zápasů nabídne ČT4 a web sportzive.cz.

"Základním cílem je postup ze skupiny," shodli se čeští hráči. To znamená skončit do třetího místa ve skupině B, kde se postupně utkají s Portugalskem, Estonskem a Ruskem. "Doufáme, že nás publikum nakopne k nadpřirozeným výkonům a posune nás do letadla do Vídně," přál si kapitán Ondřej Hudeček postup ze skupiny i z play-off až do semifinále, které se stejně jako finále uskuteční v rakouské metropoli.

Je nám líto, video expirovalo.
Začíná ME ve volejbalu

Na medaili z ME čekají čeští volejbalisté více než čtvrtstoletí

Přestože čeští volejbalisté patří díky třem zlatým a čtyřem stříbrným medailím k nejúspěšnějším týmům v historii mistrovství Evropy, na další cenný kov čekají již více než čtvrtstoletí. Hráči Československa triumfovali hned na premiérovém mistrovství Evropy v Itálii v roce 1948, přemožitele nenašli ani v letech1955 a1958. O další tituly je připravil celek Sovětského svazu, který Čechoslováky čtyřikrát odsunul na druhou příčku, naposledy na ME 1985 v Nizozemsku. Až do roku 1987 neskončil čs. výběr hůře než šestý, poté však následovala hubená léta. O oživení a návrat mezi evropskou špičku se zasloužil na přelomu milénia až samostatný český tým, který v letech1999 a2001 vybojoval dvě čtvrtá místa. Po slibných výsledcích ale znovu nastal útlum, desátá příčka na loňském MS by mohla znamenat blýskání na lepší časy.

Je nám líto, video expirovalo.
Před mistrovstvím Evropy

Svazové vedení v čele s šéfem Zdeňkem Haníkem bere nyní za úspěch páté šesté místo, což by znamenalo postup na příští ME. Haník si pamatuje, jak pomáhá domácí prostředí; v roli kouče dovedl český tým ke čtvrtému místu na ME v Ostravě před deseti lety.

Češi chtějí sázet na týmové pojetí a bojového ducha jako loni na mistrovství světa v Itálii, ale mají mezi sebou i osobnosti. Hvězdou je především univerzál Jan Štokr, který letos na klubové úrovni s Trentinem vyhrál, co se dalo. "Lidi po mě budou chtít asi supervýkony, ale jedinou cestou jak uspět je hrát jako loni na mistrovství světa: mít ze hry dobrý pocit a bavit se volejbalem," řekl206 centimetrůvysoký Štokr.

Složení základních skupin:

Skupina A (Vídeň): Rakousko, Srbsko, Slovinsko, Turecko.

Skupina B (Karlovy Vary): ČR, Rusko, Portugalsko, Estonsko.

Skupina C (Innsbruck): Itálie, Francie, Finsko, Belgie.

Skupina D (Praha): Polsko, Bulharsko, Slovensko, Německo.

Po očekávaném postupu ze skupiny Češi narazí na jednoho z pražské skupiny - tedy obhájce titulu Poláky, bronzový tým z minulého ME v Turecku Bulharsko, Německo nebo Slovensko. "Déčko je skupina smrti, je to tam dost našlapaný," řekl libero Jiří Bence. "Ani jeden ze soupeřů nebude příjemný," řekl Hudeček.

Na zlato si brousí zuby Rusové, jimž se velký triumf už několik let vyhýbá. Mistry Evropy se naposledy stali ještě za sovětské éry v roce 1991. Na Evropu je připravil nový kouč Vladimir Alekna a v sezoně soupeře drtili. "Uděláme všechno pro zlato," vyhlásil ruský kapitán Taras Chtej. "Rusové jsou jasnými favority a byl bych překvapený, kdyby nevyhráli," řekl italský kouč Polska Andrea Anastasi.

Program českého týmu:

Sobota 10. září: 18:00 Portugalsko - ČR (ČT4).

Neděle 11. září: 18:00 ČR - Estonsko (ČT4).

Pondělí 12. září: 18:00 ČR - Rusko (ČT4).

Program play-off:

Středa 14. září - osmifinále:

Karlovy Vary: 2B - 3D, 2D - 3B.

Vídeň: 2A -3C,2C- 3A.

Čtvrtek 15. září - čtvrtfinále:

Karlovy Vary: 1D - vítěz 2B/3D, 1B - vítěz 2D/3B.

Vídeň:1C- vítěz 2A/3C, 1A - vítěz 2C/3A.

Sobota 17. září (Vídeň) - semifinále:

Vítěz 1A/vítěz 2C-3A - vítěz 1B/vítěz 2D-3B, vítěz 1C/vítěz 2A-3C- vítěz 1D/vítěz 2B-3D.

Neděle 18. září (Vídeň):

O 3. místo.

Finále.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články