Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Čeští volejbalisté chtějí porazit i Rusko

Karlovy Vary – Čeští volejbalisté zakončí základní část mistrovství Evropy v Karlových Varech dnešním zápasem proti favorizovanému Rusku. Po výhrách nad Portugalci i nad Estonci mají svěřenci trenéra Jana Svobody jisté minimálně druhé místo ve skupině B a třetí vítězství by jim vyneslo přímý postup do čtvrtfinále. Přímý přenos utkání Česko–Rusko sledujte od 17:40 na ČT4 nebo webu www.sportzive.cz.

Zápasu, který začne v 18:00, by měl v plné hale přihlížet i prezident republiky Václav Klaus. Pokud domácí tým proti letošním vítězům Světové ligy neuspěje, nastoupí v osmifinále proti třetímu celku z pražské skupiny D. Tím mohou být Bulhaři, Němci, obhájci titulu Poláci, ale stále ještě i neporažení Slováci.

Čas Rusko porazit

S Ruskem čeští volejbalisté prohráli nedávno na turnaji v Katovicích 0:3 a stejným poměrem dopadla i generálka na Evropu v Karlových Varech. Pokud prohrají i do třetice, skončí Češi ve skupině druzí a budou muset odehrát osmifinálový zápas.

Tým ale touží v pondělí favorizované Rusko zaskočit. Zápasu by měl v plné hale přihlížet i prezident republiky Václav Klaus a uvidí, jak se týmu podaří naplnit nahlas vyslovené přání smečaře Jiřího Popelky. Ten se po výhře nad Estonci chytl mikrofonu a publiku slíbil, že se Češi pokusí Rusy porazit. "Ani nevím, jak se to stalo, že jsem mluvil naživo," smál se pak Popelka a přitakal, že se volejbalisté pokusí favorita zaskočit. "Bude to vrchol skupiny a uděláme vše, abychom Rusákům nevěnovali ani bod zdarma," řekl Popelka.

"Rusko jsme ještě neporazili, takže je to obrovská motivace, ale naše šance si procentuálně netipnu," uvedl blokař Jakub Veselý, nejlepší český hráč proti Estoncům. "Šance je vždycky a Slováci nám to ukázali, že se nesmíte nikoho bát," řekl asistent trenéra Milan Hadrava s odkazem na výhry Slovenska nad Bulhary a Němci.

"Je potřeba s nimi hrát co nejdéle vyrovnaně. Jakmile utečou o více bodů, narůstá jejich výkon geometrickou řadou. Je třeba je tlačit a nutit je ztrátovat. Určitě se popereme o to, abychom je hodně potrápili," přidal se kouč Jan Svoboda.

Jako rozjetá mašina

Rusové vyhráli Světovou ligu a působí jako rozjetá mašina, která se nedá zastavit. Aby měli Češi šanci na úspěch, musejí se spolehnout především na dobrý servis. "Když to mají dobře přihrané, tak se těžko brání," podotkl Veselý.

"Každý tým má skulinku, oni asi o něco menší než ostatní, ale doufám, že ji nalezneme," řekl Popelka. Při útoku se budou smečařům do cesty stavět vysoké bloky v čele s 218 centimetrů vysokým Muserským. "Já si na ně věřím a mám radši, když jsou bloky vyšší a vidím je. Potom je to výhodnější, očesávat kytky," pronesl Popelka.

Podle Popelky je potřeba, aby volejbalisté zahráli třeba jako loni na MS proti Američanům, které nečekaně porazili. K tomu by je měli vybičovat diváci, kteří ve dvou zápasech vytvářeli skvělou kulisu. "Počítáme s nimi, jsou fantastičtí," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články