Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Cesta na MS začíná, volejbalové reprezentace vstupují do kvalifikace

Praha – Před čtyřmi lety shodně absentovaly, tentokrát však na mistrovství světa chybět nechtějí. České volejbalové reprezentace se pokusí v nadcházejícím cyklu o návrat mezi elitu. Mužskou čeká kvalifikační turnaj v Karlových Varech, ženskou ve Varšavě. Přímý přenos mužského utkání Česko - Severní Irsko sledujte ve středu 24. 5. od 17:20 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Start na světovém šampionátu si zajistí vždy vítězové šesti skupin, týmy z druhých míst postoupí do červencové baráže.

Muži postupně změří síly se Severním Irskem, Švédskem, Španělskem, Kyprem a skupinu zakončí s Finskem. "Na každého soupeře budeme připravovat 'zvláštní recept' a pevně věřím, že bude vítězný," prohlásil asistent trenéra Michal Nekola.

"Jsme připraveni nejlépe, jak jen můžeme být. Velice mě potěšilo, že jsme se oproti předchozím týdnům zlepšili," řekl španělský kouč Miguel Falasca po přípravných zápasech s Nizozemskem a Austrálií. "Vyzkoušeli jsme všechny hráče, kteří prokázali, že jsou připraveni. Můžeme tedy spoléhat na vyrovnanost a sílu celého týmu," doplnil Nekola. 

K oporám by měli patřit univerzál Michal Finger, talentovaný smečař Donovan Džavoronok, libero Martin Kryštof či blokař Aleš Holubec.

Ženy odletěly v pondělí ráno do Varšavy s přáním umístit se do druhého místa. Horkým favoritem je Srbsko a v domácím prostředí také Polsko. Nebezpečným soupeřem však bude hned v úterním zápase Slovensko. V šestičlenné skupině je také Island a Kypr.

Srbky, bronzové medailistky z mistrovství Evropy 2015, považuje za hlavní favoritky i nejlepší česká volejbalistka uplynulé sezony Michaela Mlejnková. "Vždycky existuje šance je porazit, ale nedávám tomu moc nadějí. Máme cíl být do druhého místa, dostat se tak do baráže a z té se snažit postoupit," nastínila Mlejnková vyhlídky národního týmu.

Formu na kvalifikaci ladily od začátku května v Jablonci. Ve třech přípravných zápasech vždy vyhrály nad Běloruskem a ztratily pouze tři sety. "Škoda, že nám odpadlo plánované utkání s Chorvatskem, ale příprava byla v rámci možností kvalitní. Zejména poslední zápas prověřil schopnosti našich hráček," uvedl trenér Zdeněk Pommer.

České volejbalistky Veronika Dostálová a Eva Hodanová
zdroj: ČTK

O pořadatelství MS mužů se za rok podělí Itálie a Bulharsko, spolu s nimi má jistou účast i obhájce zlata Polsko. Ženská světová elita se představí v Japonsku, kam určitě přicestují úřadující šampionky z USA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články