Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Českým reprezentacím se v Evropské volejbalové lize daří. Vyhráli muži i ženy

Vstup do Evropské volejbalové ligy se českým hráčkám povedl, když po Chorvatkách porazily také Slovenky. Utkání Češky vyhrály 3:1 na sety. O svém postupu do Final Four může český tým rozhodnout v sobotu v odvetném duelu se Slovenskem. Třetí vyhraný zápas přidávají také čeští volejbalisté, kteří 3:0 na sety porazili Lotyše. 

Český volejbalový tým
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Po výhrách v Estonsku a doma s Belgií uspěli také v Lotyšsku, které mělo před dnešním zápasem na kontě dvě porážky. Česká reprezentace tohoto pobaltského soupeře nepustila ani v jednom setu přes dvacet bodů, zvítězila 3:0 po sadách 25:16, 25:15 a 25:18. V polovině programu mají Češi v čele skupiny maximální počet devíti bodů.

Trenér Jiří Novák tentokrát poslal od začátku zápasu do hry druhého univerzála Marka Šotolu a blokaře Olivera Sedláčka místo kapitána Adama Zajíčka. Na liberu nastoupil Daniel Pfeffer. Obměněná sestava si počínala suverénně.

Servisem trápil Lotyše smečař Martin Licek, který zapsal šest es. "Vůbec nevím, kolik jsem jich dal. Myslím, že jsme dneska podávali všichni dobře, že jsme je překvapili tady u nich doma. Jak jsme dobře podávali a odtáhli jsme si je od sítě, tak to bylo jednodušší," řekl. Nejen jemu, ale i ostatním českým volejbalistům se dařilo v útoku. Smečař Jan Galabov a univerzál Šotola si v této činnosti připsali po dvanácti bodech. Takřka každou nahrávku proměňovali v bod méně vytížení středoví hráči Sedláček a Polák.

Lotyši neměli protizbraň, i když je hnalo více než patnáct stovek fanoušků. Pouze ve třetím setu dokázali domácí vzdorovat, když se v jeho polovině přiblížili na rozdíl jediného bodu. Od stavu 14:15 už ale uhráli jen čtyři míče.

Češky ztratily proti Slovenkám jeden set

Češky na Slovensku v duelu plném zvratů a a chyb na obou stranách zvítězily 3:1 po setech 25:20, 25:21, 23:25 a 25:22. V týmu se prosazovaly především blokařky Veronika Trnková a Magdalena Jehlářová. Češky po zápasech na půdě soupeřek vedou s plným bodovým ziskem tabulku skupiny B a mají nakročeno do Final Four.

Nejvýraznější postavou úvodní sady byla Trnková. Ta v polovině setu třemi bloky v rychlém sledu pomohla Češkám do vedení 14:10 a po vyrovnání skóre definitivně zlomila sadu v český prospěch, když od stavu 16:16 dala ze servisu čtyři přímé body za sebou. Češky pak odskočily na 22:16 a pohodlně vyhrály.

Druhý set byl jako na houpačce. Česku patřila jeho první polovina. Proti nepřesným Slovenkám se prosazovaly v útoku, nahrávačce Kateřině Valkové vycházely kombinace středem sítě a Češky odskočily na 11:4. V polovině setu vedly 16:10, ale pak se domácí proti nedůrazným útokům od smečařek i univerzálky Gabriely Orvošové chytily v obraně a otočily na 20:18 ve svůj prospěch. Další pětibodovou sérii podpořenou úspěšnými bloky Jehlářové vzápětí udělaly Češky, znovu se dostaly do vedení a vyhrály i druhý set.

V úvodu třetí sady ale české volejbalistky úplně vypadly z role a výrazně usnadnily Slovenkám cestu k vedení 12:4. Trenér Jannis Athanasopulos prostřídal polovinu základní sestavy, jeho svěřenkyně znovu zpřesnily hru a bylo vyrovnáno na 15:15. Vyrovnaná koncovka ale tentokrát patřila domácím, které táhla především univerzálka mistrovského Prostějova Karin Šunderlíková. Ve čtvrté sadě české volejbalistky promarnily šestibodový náskok, ale pak se vzchopily a koncovku získaly pro sebe.

Nejproduktivnější hráčkou českého týmu byla se sedmnácti body Trnková. "Musíme být realisté v tom, že to nebyl úplně nejhezčí volejbal. který bychom chtěly předvádět. Nějaká bojovnost tam byla a to nám pomohlo dotáhnout to do vítězného konce," řekla České televizi. Výkyvy jsou dané i účastí mladých hráček, které dnes dostávaly příležitost z lavičky. "Je to druhý zápas v sezoně, tak je to normální, obzvlášť, když máte sedm nových hráček," vysvětloval řecký kouč. Ani jeho herní projev českých reprezentantek nenadchl. "Samozřejmě nejsem spokojený, jak jsme hráli. Jsem ale spokojený, že i když jsme nehráli dobře, tak jsme vyhráli," dodal.

Evropská liga volejbalistek v Nitře:

Skupina B - 3. kolo:

Slovensko - ČR 1:3 (-20, -21, 23, -22)

Rozhodčí: Tillmann (Maď.), Kralovič (SR). Čas: 114. Diváci: 350.

Sestava a body ČR: Faltínová 1, Jehlářová 11, Orvošová 12, Mlejnková 12, Trnková 17, Valková 4, libero Digrinová - Svobodová 3, Pavlíková, Bukovská 3, Grabovská.

Nejvíce bodů Slovensko: Šunderlíková 23, Žernovičová 14, Fričová 12.

Evropská liga volejbalistů v Liepaje (Lotyšsko):

Skupina C - 3. kolo:

Lotyšsko - ČR 0:3 (-16, -15, -18)

Rozhodčí: Hakkarainen (Fin.), Minins (Lot.) Čas: 77 min. Diváci: 1550.

Sestava a body ČR: Licek 14, Sedláček 7, Šotola 14, Galabov 12, Polák 7, Janouch, libero Pfeffer - Indra 1, Bartůněk.

Nejvíce bodů Lotyšsko: Dardzans 8, Šmits a Platacs po 6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články