Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky zvládly se Slovenkami i odvetné utkání a připsaly třetí výhru. Muži si poradili s Lotyšskem

Zatím stoprocentní výkon v Evropské volejbalové lize drží jak mužská, tak ženská reprezentace. Nejdříve si muži poradili s Lotyšskem, následovalo utkání žen. Slovenky dokázaly držet vyrovnaný výkon s Češkami první dva sety, závěr utkání ovšem patřil domácím. Navzdory chybám v samotném závěru utkání byl výkon Češek dostačující a přiblížily se tak postupu.

Zvládnutá odveta

V základní sestavě tentokrát nastoupila na smeči společně s kapitánkou Michaelou Mlejnkovou Eva Svobodová. První set dospěl do vyrovnané koncovky, v níž se prosadily hostující hráčky. Druhý setbol proměnily, když Mlejnková ze zadní části hřiště zasmečovala do autu.

Podle trenéra Jannise Athanasopulose se mohla na výkonu českých hráček v úvodu podepsat nervozita, protože poprvé od roku 2019 hrály doma před fanoušky. "Možná trošku tam byla nervozita, protože to bylo po dlouhé době, co jsme nastoupily před domácím publikem. Ale myslím si, že rozhodovaly maličkosti," uznala kapitánka Mlejnková.

Už v závěru úvodní sady vystřídala Svobodovou Klára Faltínová, která zůstala na palubovce i ve druhé sadě a za důvěru se odvděčila. Byla důrazná v útoku a právě při jejím servisu Češky odskočily na 13:6. Od skóre 15:8 si ale vybraly slabší chvilku a rychle byl stav 17:17. V tu chvíli nastoupila na palubovku druhá nahrávačka Květa Grabovská a zapsala se dvěma přímými body z podání. Změna rytmu se vyplatila a Češky tentokrát vyhrály 25:23.

Ve třetím setu se vrátila na nahrávku Kateřina Valková. České volejbalistky se překonávaly v obraně na síti i v poli a na rozdíl od středečního zápasu v Nitře byly důrazné v útoku smečařka Mlejnková a univerzálka Gabriela Orvošová. Naopak ve slovenském týmu vypadla z role nejsilnější útočnice Karin Šunderlíková a bylo z toho jasné vítězství Česka 25:15.

Ve čtvrté sadě sice české volejbalistky zkazily celkem osm servisů, ale výraznější komplikace nepřipustily a zvítězily 25:17. Stejně jako ve středu na Slovensku tak porazily svého východního souseda 3:1 na sety. "Ve třetím a čtvrtém setu jsme ukázali, že jsme lepší tým a vyhráli jsme," řekl řecký trenér.

Skupinu uzavřou za týden ve Zlíně proti Chorvatsku. Už před tím mohou mít jistotu výhry ve skupině a účasti ve Final Four, pokud by Chorvatky ve středu naplno nebodovaly se Slovenskem.

Výhra navzdory chybám

Svěřenci Jiřího Nováka zopakovali v Karlových Varech středeční vítězství 3:0 z Liepaji, tentokrát po setech 25:14, 25:22 a 25:20. Po čtyřech zápasech mají 12 bodů a jsou blízko jak vítězství v základní skupině Zlaté evropské ligy, tak postupu do Final Four. Další zápas čeká volejbalisty ve středu, kdy se utkají v Kortrijku s Belgií. 

Česko se muselo obejít bez prvního nahrávače Jakuba Janoucha. Jeho náhradník Luboš Bartůněk v prvním setu dirigoval hru výborně a domácí úvodní sadu ovládli jedenáctibodovým rozdílem.

Pak se ale začaly do hry českého týmu vkrádat nepřesnosti a Lotyši především díky zlepšené obraně drželi krok.

Ve druhé sadě sice ani jednou nevedli, ale ještě za stavu 15:15 bylo srovnáno. Pak svěřenci Jiřího Nováka odskočili na tříbodový rozdíl a ten už do konce setu udrželi.

Na začátku třetí sady zůstali na palubovce dnešní druhý nahrávač Jiří Srb a univerzál Marek Šotola, kteří střídali ve druhé polovině druhého setu.

Česká hra pořád příliš nefungovala a Lotyši poprvé v zápase vedli - 9:8. Obrat přišel až na stav 16:14 pro domácí, kteří ukončili zápas především díky dalším tvrdým servisům Jana Galabova.

Trenér Novák byl navzdory čtvrté výhře za tři body ke svým svěřencům kritický. "S hrou jsem hrubě nespokojen. Nechci, abychom se prezentovali takovýmhle volejbalem, i když víme, že jsme silnější než soupeř. Chyběla tomu spoustu věcí," řekl České televizi. Postrádal agresivitu na bloku, na níž má být po dobrém podání založena česká obrana.

Českému týmu navíc scházel útočný lídr. Nejproduktivnější byl devítibodový smečař Martin Licek, kterému s osmi body sekundovali Šotola a blokař Josef Polák.

"Na útoku to bylo špatné. Nevím, jestli to bylo útočníky, nebo nahrávači. Přihráno bylo slušně, ale úspěšnost útoku byla nízká," poznamenal Novák k duelu, v němž jeho svěřenci útočili s úspěšností 47 procent.

Evropská liga ve volejbalu

Evropská liga volejbalistek - skupina B

ČR - Slovensko 3:1 (-23, 23, 15, 17)
Rozhodčí: Jankovič (Srb.), Činátl (ČR). Čas: 110. Diváci: 500

Sestava a body ČR: Svobodová 2, Jehlářová 9, Orvošová 16, Mlejnková 18, Trnková 9, Valková 3, libero Dostálová - Pavlíková 1, Faltínová 12, Grabovská 2, Koulisiani, Blažková, Bukovská 1.

Nejvíce bodů Slovenska: Šunderlíková 17, Fričová 10, Hrušecká 8.

Evropská liga volejbalistů - skupina C

Česko - Lotyšsko 3:0 (14, 22, 20)
Rozhodčí: Kellenberger (Něm.), Buchar. Čas: 78 min. Diváci: 900.

Sestava a body Česka: Polák 8, Bartůněk 1, Licek 9, Zajíček 7, Indra 5, Galabov 7, libero Pfeffer - Srb 1, Šotola 8, Šulista 1.

Nejvíce bodů Lotyšska: Šmits 11, Dardzans 10, Freimanis 5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články