Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky selhaly i v druhém utkání. Po Švédsku prohrály také s Finskem

Vstup do kvalifikace mistrovství Evropy se pro české volejbalistky změnil ve velké zklamání. Reprezentantky po nečekané porážce se Švédskem nestačily ani na další severský tým Finsko a v Salu prohrály 2:3.

Helena Havelková v dresu české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Černý Vít

Svěřenkyně trenéra Zdeňka Pommera v Salu vyhrály úvodní a třetí sadu, ale domácí tým pokaždé vyrovnal a v tie-breaku zvítězil jednoznačně 15:8.

"Pro diváky to musel být zajímavý zápas, tolik zvratů se hned tak nevidí. My jsme ale samozřejmě zklamané, že jsme nevyhrály. Měly jsme potíže s příjmem a s útokem na ztrátu, finské smečařky byly lepší," uznala kapitánka Barbora Purchartová.

Finky zahájily kvalifikaci ziskem dvou bodů za středeční vítězství 3:2 v Estonsku, kde přitom už prohrávaly 0:2. A i v prvním domácím vystoupení dokázaly, že to s postupem na závěrečný turnaj ME po dlouhých 30 letech myslí vážně.

Velmi dobře bránící finský tým si v úvodním setu vypracoval tříbodový náskok, ale pak se české hráčky srovnaly na blocích a začaly soupeřky trápit i podáním. Blokařka Holásková dala tři esa a pomohla k tomu, že Finky už v koncovce neměly šanci.

Je nám líto, video expirovalo.
Češky v kvalifikaci podruhé prohrály, po Švédkách podlehly i Finkám

Jenže v druhé sadě si už domácí výběr náskok šesti bodů utéct nenechal, v závěru ho naopak po řadě českých chyb ještě zvýraznil na 25:15. Neurovnané třetí dějství vyřešila při druhém setbolu smečařka Mlejnková, která se v utkání postarala o 20 českých bodů. Lepší byla mezi jejími spoluhráčkami jen Havelková s 21, domácí Vilponenová kralovala zápasu s 27 body.

Velké zvraty pokračovaly i ve čtvrté sadě. Výkon hostujícího týmu se od nepříznivého stavu 6:13 rapidně zlepšil, v koncovce Češky vedly 23:22, ale pak už neuhrály ani bod. A začátek tie-breaku jim sebral i zbytek nadějí, finský náskok 7:1 už smazat nešlo. "Celé to rozhodla koncovka čtvrtého setu. Oba týmy bojovaly, nejdůležitější byl servis," řekl Pommer.

V příštím týdnu bude soupeřem českých reprezentantek Estonsko, týmy se utkají nejprve ve středu v Jablonci nad Nisou a v sobotu v Tallinnu. Zbytek kvalifikace se pak odehraje v lednu, na evropský šampionát postoupí ze čtyřčlenné skupiny dva celky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články