Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Český pár doufá ve zlato z ME. Chce to ještě dvě výhry, přeje si Nausch Sluková

Postupně se posunují k vytouženému cíli. Plážové volejbalistky Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková na haagském kurtu na mistrovství Evropy postoupily do semifinále a chtějí ještě vylepšit svůj výsledek z roku 2016, kdy se staly vicemistryněmi Evropy. Pokud šampionát ovládnou, navážou po dvaceti letech na titul Evy Ryšavé, dříve Celbové, se Soňou Novákovou, dříve Dosoudilovou.

Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová
zdroj: ČTK/PR/Sport Invest

Ve vyřazovacích bojích český pár ještě neztratil ani set. Sluková se překonává v útoku i v poli. Rusky Jevgenija Ukolovová a Jekatěrina Birlovová ve čtvrtfinále častěji zkoušely podávat na Hermannovou, ale nebylo jim to nic platné, také dobře přijímala a balóny skládala do písku.

Češky si dokázaly připravit útok, i když po obraně nahrávaly z obtížných pozic. Viditelně jsou v úplně jiném rozpoložení než před dvěma dny v Rotterdamu. A věří, že mohou skvělé výkony zopakovat. "Ještě dvakrát. Si to myslím, trochu. A pak už máme zlatou medaili a můžeme jet domů," poznamenala Sluková.

Ta je takřka neomylná, i když má potíže s ramenem, jak prozradila její parťačka. "Vždycky mi před zápasem tvrdí, že ji to hrozně bolí. Nevěřím jí to po tom, co tam vždycky zabije takové hřebíky. Určitě ji to trošku bolí, ale nevypadá to na hřišti. Takže velký klobouk dolů, protože si myslím, že se hodně kouše uvnitř," ocenila sedmadvacetiletá Hermannová.

Sluková vyzdvihla práci celého realizačního týmu. "Po tom ne úplně ideálním začátku proběhla spousta pohovorů a porad s různými členy našeho týmu. Musely jsme k tomu přistoupit trošičku jinak. Za to bych jim dala veliký kredit. Potom ve výsledku i nám, že jsme byly přístupné a ochotné změnu udělat," vyprávěla.

I ve čtvrtfinále soupeřky v Haagu zaskočila několika "prasátky" ze servisu, ze kterých byla esa. "Jsem zrovna typ hráče, který občas podává hodně rychle nad sítí, a Haag se mnou prostě kámoší. Až je mi to chvílemi blbý, ale pak ani není, protože je to bod a ten jsme potřebovaly, když jsme dotahovaly," uvedla.

V úvodu druhého setu si totiž Rusky vybudovaly čtyřbodový náskok, ale Češky nepanikařily a set otočily. "Rusky musely něco změnit proti prvnímu setu, což se dalo očekávat. Dařilo se jim víc skládat," řekla Hermannová a uznala, že to možná bylo i drobnými chybami v obraně.

Češky ale udržely chladnou hlavu. "Šly jsme bod za bodem. Víme, že máme silný servis, který tam potom Maki vytáhla a uškodila jim. Tím jsme se dostaly do lepší pozice při bránění a dařilo se nám to vždycky potrestat. To nám zvedalo sebevědomí a utvrdilo nás to v tom, že musíme pokračovat dál," pochvalovala si Hermannová.

České reprezentantky potěšila podpora mladých českých volejbalistů, kteří se v Haagu chystají na sobotní semifinále mistrovství Evropy do 20 let. "Jsme rádi, že se ukázali. Když v prvním setu začali zpívat a fandit, bylo to hrozně fajn," pochvalovala si Sluková.

V semifinále čeká české volejbalistky další zápas s domácím párem Sanne Keizerová a Madelein Meppelinková, kterým v nepovedeném středečním zápase na závěr základní skupiny v Rotterdamu podlehly 0:2 na sety. Ještě předtím, než Nizozemky do semifinále postoupily, si Češky odvetu přály. "Myslím, že máme co splácet. V Rotterdamu jsme hrály úplně jiný volejbal, než hrajeme tady," dodala Hermannová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články