Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Češky nedaly šanci Španělkám, Finové byli nad síly českých hráčů

V Praze bojují volejbalové reprezentace žen i mužů v Evropské lize. Češky porazily Španělsko i podruhé bez ztráty setu  zvítězily 25:20, 25:16 a 25:21 a vedou skupinu C. Čeští hráči své kolegyně nenapodobili, znovu nestačili na Finsko po setech 23:25, 25:21, 19:25 a 21:25.

České volejbalistky
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Podobně jako v sobotu ve Španělsku Češky i doma špatně začaly. Po chybách prohrávaly 1:7 a kouč Pommer si vzal oddechový čas. Výkon týmu se začal zlepšovat, ale srovnáno bylo až 18:18. Koncovku už hráčky zvládly.

"Zápasu jsme dominovali, ale zbytečně jsme začali ustrašeně. V prvním setu jsme nevedli, bylo to horší, ale pak jsme se do zápasu dostali," prohlásil po utkání trenér Zdeněk Pommer.

Ve druhém a třetím setu domácí volejbalistky mšly jasně navrch. Počínaje účinným servisem převyšovaly soupeře ve všech činnostech. Do hry se dostaly hráčky z lavičky, třeba premiérově dvacetiletá nahrávačka Tiziana Baumruková, která působí na univerzitě v Miami. Už po hodině a čtvrt Češky využily hned první mečbol.

Těžší zápasy tým trenéra Zdeňka Pommera ale teprve čekají. V sobotu je na programu na stejném místě od 16:00 první z nich, duel se Slovenkami. O postup do Final Four budou nejspíš bojovat s Běloruskami, které Slovenky dvakrát porazily.

"Spokojenost, bereme tři body. Proti Slovenkám a proti Běloruskám se budeme chtít zlepšit na bloku a propracovat obranu na síti i v poli," dodal Pommer. "Musíme se do Bělorusek zlepšit ve všem, v mezihře i obraně, víc tlačit na servisu a zlepšit se na příjmu," dodala nejlepší česká volejbalistka sezony Michaela Mlejnková.

Reprezentace žen má výrazně omlazený kádr. Mimo jiné chybí i bývalá opora Aneta Kocmanová-Havlíčková, která se letos z národního týmu omluvila a zápas sledovala v hledišti. "Důležité je, že mladé dostanou šanci, aby získaly sílu. Mají talent, ale musí na sobě pracovat, bez toho to nejde. Uvidíme, jak budou pokračovat," řekla.

V sestavě jsou například sedmnáctiletá Gabriela Orvošová a tři dvacetileté hráčky. "Sedíme si dobře a bude to lepší a lepší," věřila kapitánka a blokařka Barbora Purchartová. "Sehráváme se postupně, potřebuje to čas," přidala jednadvacetiletá Mlejnková.

Volejbalisté prohráli s Finy i podruhé

Muži toužili ženy napodobit, ale nedařilo se podle představ. Na nahrávku se vrátil po svatbě Janouch a Češi zpočátku těsně vedli. Kvůli špatnému příjmu ale brzy o náskok přišli. V koncovce při podání Adama Bartoše zabojovali, od stavu 19:24 získali čtyři míče, ale set už nezachránili.

"Chtěli jsme strašně moc. Bojovali jsme, ale chyběla nám šikovnost. Bylo to neučesané, strašně jsme se na body nadřeli. Musíme zapracovat na kompaktnosti a pořešit si jednoduché věci," říkal zklamaně nahrávač Jakub Janouch.

Ve druhé sadě zůstal Bartoš na smeči místo Džavoronoka a rozehrál se univerzál Finger. Díky jeho servisu a smečím Češi vedli 10:4. Pak sice nechali Finy snížit na rozdíl bodu (14:13), ale rychle znovu odskočili a slavili zisk prvního setu v letošní Evropské lize.

Před překvapivě ne zcela zaplněným hledištěm zradil domácí ve třetím i čtvrtém setu především příjem a kromě Fingera nezatlačili soupeře výrazněji servisem. Kouč Nekola zkoušel měnit sestavu, na nahrávku se místy dostal Démar, do pole Beer, Hadrava či Michálek, nic ale nepomohlo zastavit příval finských bodů.

"Prali jsme se hodně na přihrávce, tudíž jsme měli ztíženou situaci v útoku. Finové výborně bránili a přehráli nás," řekl Nekola.

První výhru v soutěži zkusí muži vybojovat v sobotu. Opět po duelu žen a znovu v pražské hale na Podvinném mlýně se utkají od 19:00 se Španělskem. Pro volejbalisty jsou zápasy ve skupině C na rozehrání. Účast ve Final Four mají jistou, protože závěrečný turnaj budou 13. a 14. června hostit Karlovy Vary.

Výsledky Evropské ligy ve volejbale

ČR - Španělsko 3:0 (20, 16, 21)

Rozhodčí: Stanisic (Švýc.), Gall (ČR). Čas: 74 min.

Sestava a body ČR: Valková 4, Kossányiová 11, Purchartová 7, Toufarová 4, Mlejnková 10, Strušková 10, libero Dostálová - Nová, Kopáčová 4, Baumruková, Orvošová 1, libero Vaňková. Trenér: Pommer.

Nejvíce bodů Španělska: Segurová 8, Riverová 7.

ČR - Finsko 1:3 (-23, 21, -19, -21)

Rozhodčí: Ozbarová (Tur.), Rychlík (ČR). Čas: 111 min. Diváci: 800.

Sestava a body ČR: Šulista 9, Zajíček 9, Finger 17, Džavoronok 5, Patočka 2, Janouch 1, libero Pfeffer - A. Bartoš 7, Hadrava 2, Beer 1, Michálek 7, Démar. Trenér: Nekola.

Nejvíce bodů Finska: Kaislasalo 22, Siirilä 15.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články