Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

České volejbalistky živí naději na baráž MS, v kvalifikaci zdolaly Polsko

Varšava - Po dalším vítězství si české volejbalistky uchovaly naději na účast na světovém šampionátu. Svěřenkyně trenéra Zdeňka Pommera přetlačily na kvalifikačním turnaji ve Varšavě domácí Polsko 3:2 po setech 33:35, 25:14, 14:25, 25:22, 15:9 a přiblížily se druhému místu, které znamená účast v baráži. V posledním kole ale Češky budou potřebovat pomoc od hráček Srbska.

Češky ještě nastoupí proti Kypru a při jejich předpokládaném vítězství pak o všem rozhodne večerní duel Polska se Srbskem, které dosud ve Varšavě neztratilo ani set. Na první místo a přímý postup už český tým nedosáhne, k druhé pozici potřebuje srbskou výhru.

Úvodní sadu rozehrály české reprezentantky nadějně, ale o tříbodový náskok přišly a v koncovce už prohrávaly 22:24. Oba polské setboly ale odvrátily a rozhořela se nevídaná bitva, vrcholící úspěšným útokem domácích hráček a konečným stavem 35:33. Češky promarnily pět setbolů, Polky využily až svůj sedmý.

Na českém týmu to ale nezanechalo stopy. Druhé dějství klíčové bitvy o baráž ovládl propastným rozdílem 11 bodů a vrátil se do hry. Nahrávačka Pavla Vincourová často úspěšně kombinovala s kapitánkou Anetou Havlíčkovou a polská obrana marně hledala způsob, jak prudké útoky české univerzálky zastavit.

Jenže ve třetím setu nastal další obrat. Český tým nezachytil začátek, jeho hru poznamenala série chyb a výsledkem byla prohra totožným poměrem, jakým skončila předchozí sada. Ani to Pommerovy svěřenkyně nepoložilo, ve čtvrté sadě je za vyrovnáním táhla smečařka Michaela Mlejnková a v tie-breaku dokázaly po katastrofickém úvodu zlikvidovat šestibodovou ztrátu. Polky od stavu 8:2 uhrály už jen jediný bod.

Vítězové skupin postoupí přímo na MS, celky z druhých míst absolvují červencovou baráž. Světový šampionát se uskuteční příští rok na přelomu září a října v Japonsku.

Kvalifikace mistrovství světa volejbalistek - skupina B ve Varšavě:

Polsko - ČR 2:3 (33, -14, 14, -22, -9) Rozhodčí: Bernström (Švéd.), Murulo (Est.). Čas: 131 min. Diváci: 1200. Sestava a body ČR: Bednářová 5, Purchartová 6, Havlíčková 22, Mlejnková 20, Strušková 16, Vincourová 5, libero Kovářová - Kohoutová, P. Kojdová 1, Toufarová, Smutná, Nachmilnerová 2, Kossányiová. Trenér: Pommer. Nejvíce bodů Polska: Kakolewská 28, Polaňská a Medrzyková po 11.

Kypr - Island 3:0 (20, 24, 21), Srbsko - Slovensko 3:0 (8, 14, 18).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články