Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

České volejbalistky si výhrou nad Portorikem poprvé zajistily účast v Lize národů

Po vítězstvích nad Argentinou a Vietnamem na kvalifikačním Challenger Cupu ve filipínské Manile české reprezentantky porazily ve finále Portoričanky po setech 25:23, 25:20, 18:25 a 25:18. Volejbalistky zvládly klíčovou dramatickou koncovku prvního setu a pak přestály i vývoj třetí sady a jako vítězky turnaje si zajistily poprvé účast v elitní Lize národů, kterou bude v příští sezoně hrát nově osmnáct reprezentačních celků.

České volejbalistky
zdroj: FIVB

"Nemám slov. Před začátkem utkání jsem hráčkám v šatně říkal, jak moc jsme se posunuli od roku 2019, kdy jsme se začali společně připravovat. Je to neuvěřitelné," uvedl řecký kouč Jannis Athanasopulos v tiskové zprávě svazu.

Po stříbru v ostravském finále Evropské ligy české volejbalistky vyhrály na Filipínách tři zápasy ve třech dnech. V utkání s Portorikem měly převahu, od vedení 18:12 se ale soupeřkám povedla šestibodová série, k níž pomohla i teprve čtrnáctiletá univerzálka Decelise Championová.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Česko – Portoriko

Střídáním se snažil zastavit nápor Portoričanek na chvíli i kouč Jannis Atanasopulos. Koncovku nakonec Češky bravurně zvládly a set zakončila útočící Gabriela Orvošová.

I po změně stran se českému týmu dařilo a žádné komplikace nedovolil. Pak se ale začaly prosazovat soupeřky přes oba kůly, Češkám se nedařilo dobře časovat i sestavit blok a od stavu 11:11 už se marně snažily zastavit rozjeté soupeřky.

V rozhodující sadě tým podržela nejzkušenější opora Helena Havelková, která právě v Portoriku prožila ligovou sezonu. Dvakrát blokem zastavila nejlepší hráčku soupeře Grace Lópezovou, navíc spolehlivě útočila a koncovku vzala do své režie Orvošová. Zakončila finálový zápas s 25 body.

"Holky odehrály skvělý turnaj, i přes složité chvíle, které jsme měli v Ostravě, kde jsme prohráli finále zlaté Evropské ligy. Stále držely při sobě a makaly jako tým. I dnes jsme měli pár těžkých momentů, protože Portoriko je silný soupeř, který hraje velmi chytře a bezchybně. Jsem nadšený a vděčný hráčkám za to, co dokázaly," dodal Athanasopulos.

Kapitánka a autorka posledního bodu Michaela Mlejnková skórovala osmnáctkrát, Havelková zaznamenala bodů 12. 

"Jsem hrozně nadšená, protože si myslím, že si to zasloužíme. Po Ostravě jsme byly smutné, že jsme cestu zlatou ligou nedotáhly do konce. Byly to skvělé dva měsíce, které jsme společně strávily," uvedla Havelková, která se před týdnem provdala a odteď ponese jméno německého volejbalisty Györgyho Grozera.

"Dnes to byl můj poslední zápas se jménem Havelková na zádech, což je pro mě dost emotivní. Je to pro mě velká čest, protože György má skvělé volejbalové jméno a myslím, že to naše spojení je splněný sen," řekla. 

Češky vyhrály Challenger Cup na třetí pokus. Před pěti lety v Peru podlehly ve finále Kanadě 2:3, v roce 2022 vypadly ve čtvrtfinále s Belgií. 

Challenger Cup volejbalistek, kvalifikace o Ligu národů v Manile:

Finále: Česko – Portoriko 3:1 (23, 20, -18, 18)

Sestava a body Česka: Valková 1, Havelková 12, Jehlářová 11, Orvošová 25, Mlejnková 18, Koulisiani 5, libera Dostálová/Digrinová – Kneiflová 2, Brancuská 1, Grabovská, Pavlová, Faltínová. Trenér: Atanasopulos.

Nejvíce bodů Portorika: Lópezová 23, Santiagová 18.

Rozhodčí: Luo Wen-šeng (Čína), Asai (Jap.). Čas: 103 min. Diváci: 856.

O 3. místo: Vietnam – Belgie 3:1 (23, -23, 20,17)

Další pořadí: 5. Keňa, 6. Švédsko, 7. Filipíny, 8. Argentina.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články