Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi smázli i Lucembursko a ve Zlaté Evropské lize zůstávají stoprocentní

Ani ve třetím duelu evropské soutěže český výběr neztratil jediný set. S Lucemburskem si poradili svěřenci Jiřího Nováka 25:17, 25:13 a 25:22 a upevnili si tak první místo ve skupině. V sobotním duelu vyzvou volejbaloví reprezentanti Ukrajinu, která má na svém účtu zatím také samé výhry. Přímý přenos zápasu Ukrajina – Česko sledujte živě od 20:25 na ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatá Evropská liga mužů 2024

Zatímco čeští volejbalisté minulý týden vstoupili do Evropské ligy výhrami nad Estonskem a Severní Makedonií, Lucemburčané na prvním turnaji dvakrát prohráli. Trenér Novák na úvod druhého turnaje obměnil blokařskou sestavu, místo Adama Zajíčka a Josefa Poláka nastoupili Jakub Klajmona a Petr Špulák, kteří odehráli celý zápas.

Jeho začátek byl vyrovnaný, ale záhy se začaly naplňovat papírové předpoklady. Při Klajmonově podání Češi odskočili na 18:11 a zlomili první set. Druhá sada měla od začátku ještě jednoznačnější průběh. Česko vedlo 10:3 a domácí se zmohli jen na třináct bodů.

V závěru druhého dějství přišli na palubovku hráči z lavičky a druhý nahrávač Šimon Bryknar i střídající smečaři Jan Svoboda a Matouš Drahoňovský zůstali na hřišti i celý třetí set. Ten byl nejvyrovnanější. I kvůli řadě českých chyb na servisu, kterých bylo v celém utkání sedmnáct.

"Myslím si, že to byl od nás nepodceněný zápas. Sice bylo vidět, že jsme měli trošku problémy na servisu, který nám moc nešel, hlavně v tom třetím setu, ale myslím si, že důležitější je, že jsme vyhráli za tři body," uvedl v nahrávce pro média jednadvacetiletý Klajmon.

Trenér Novák uznal, že zápas s Lucemburskem byl náročný na koncentraci. "Asi někde vzadu v hlavách jsme věděli, že budeme o něco silnější než domácí tým," poznamenal. Duel využil k tomu, aby si jeho svěřenci osahali halu a co nejlépe se připravili na sobotní utkání s Ukrajinou.

Ta rovněž patří v této sezoně zlaté Evropské ligy k dosud neporaženým týmům a na podzimní olympijské kvalifikaci české volejbalisty porazila. "Čeká nás jeden z týmů, který je rankingově nad námi. Jestli chceme myslet na postup do Final Four, tak je to pro nás velice důležitý zápas," uvedl Novák.

Zlatá Evropská liga volejbalistů má v této sezoně nový formát. Na rozdíl od minulých let je jedna společná tabulka, z níž postoupí nejlepší tři týmy na finálový turnaj. Tam je doplní Chorvatsko jako pořadatel.

Česko – Lucembursko 3:0 (17, 13, 22)

Sestava a body Česka: Čech 5, Špulák 4, Indra 18, Vašina 9, Klajmon 8, Bartůněk 1, libero Kovařík/Pavlíček – Bryknar 2, Svoboda 2, Drahoňovský 3. Trenér: Novák.

Nejvíce bodů Lucemburska: Gajin 12, Zuidberg a Galoppo po 6.

Rozhodčí: Geldofová (Niz.), Ewald (Něm.). Čas: 72 min.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články