Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Češi potvrdili v Černé Hoře roli favorita

Čeští volejbalisté zahájili kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2026 proti Černé Hoře. Navzdory nepovedenému vstupu do utkání dokázali Češi od druhé sady zejména díky Patriku Indrovi a Lukáši Vašinovi stav utkání otočit na svou stranu. Češi v Černé Hoře zvítězili 3:1 a připsali si tři body ve skupině C. Ve druhém kvalifikačním utkání vyzvou Češi v Táboře Norsko.

Čechům se nepovedl vstup do utkání. Po třech nevynucených chybách odskočili domácí do čtyřbodového vedení, na které již čeští reprezentanti nedokázali navzdory sedmi bodům Patrika Indry odpovědět. Domácí dovedl Vojin Čačič osmi body k výhře v úvodním setu 25:20.

Druhá sada již českým reprezentantům sedla o poznání lépe. Navzdory silnému závěru domácích dokázali Češi uhájit své vedení. O zisku rozhodl ve druhé sadě blokem Lukáš Vašina. 

Do třetího setu vstoupili lépe znovu domácí. Za stavu 18:13 již měli k výhře blízko, Češi však předvedli perfektní koncovku. Několika bloky Adama Zajíčka se Čechům podařilo otočit průběh třetí sady na konečných 25:22 a zvrátili stav utkání na svou stranu. 

V závěrečné sadě již čeští volejbalisté v koncovce neponechali nic náhodě. Černou Horu porazili 3:1 na sety. 

Nejproduktivnějším českým hráčem byl s dvaceti body smečař Lukáš Vašina, šestnáct bodů přidal Indra. "Jsem moc rád za vítězství. Balkánské týmy doma jsou velmi nebezpečné. Dali jsme do sestavy tři kluky, kteří nemají takové zkušenosti s takovými těžkými zápasy. Emocionálně to pro ně bylo složité. Naštěstí potom ti zkušenější, na které jsme spoléhali, to parádně odtáhli," ocenil své hráče trenér Novák.

Kapitán Zajíček uznal, že se vítězství nerodilo lehce. "Černohorci na nás byli skvěle připravení, bojovali o každý míč a my jsme tím byli dosti zaskočení. Museli jsme si říct, co a jak máme změnit, přizpůsobit se hře, protože nám nefungovaly jisté věci, ve které jsme doufali. Dost jsme se nadřeli, ale tři veledůležité body se počítají," řekl.

Kvalifikace mistrovství Evropy volejbalistů – skupina C:

Černá Hora – Česko 1:3 (20, -18, -22, -21)

Rozhodčí: Petrovič (Srb.), Ovuka (Bosna). Čas: 104 min. Diváci: 350.

Sestava a body Česka: Bartůněk 3, Čech 1, Klajmon 7, Indra 16, Vašina 20, Zajíček 10, libero Kovařík - Hadrava 2, Bryknar, Licek 12. Trenér: Novák.

Nejvíce bodů Černé Hory: Čačič 18, Jovovič 12, Ječmenica 9.

Vítězný vstup Norska

Česká skupina začala minulý víkend, kdy Norsko porazilo doma Černou Horu 3:0 na sety. České volejbalisty Černohorci přivítají na domácí půdě, následně je ještě čeká čtvrteční zápas v Táboře s druhým soupeřem. 

Odvety budou na programu za rok v srpnu. Ze sedmi skupin postoupí na finálový turnaj vítězové a pětice nejlepších celků z druhých míst.

Program vysílání kvalifikace:

Čtvrtek 29. srpna 

16:50 Česko – Norsko

Na kvalifikaci se česká reprezentace naladila ve čtyřech přípravných duelech s Lotyšskem a Belgií, ve kterých třikrát zvítězila. "V Lotyšsku to bylo ještě takové surové. Belgie o týden později byla velmi povedená, z toho jsem měl radost," hodnotil trenér Jiří Novák. 

Závěrečný turnaj se za účasti 24 týmů odehraje za dva roky v Itálii, Bulharsku, Finsku a Rumunsku. Mistr Evropy se kvalifikuje přímo na olympijské hry 2028 v Los Angeles. Na minulém kontinentálním šampionátu v roce 2023 čeští volejbalisté vypadli v osmifinále se Srbskem a obsadili dvanáctou příčku.

Nominace na kvalifikaci o ME 2026 volejbalistů:

Nahrávači: Luboš Bartůněk, Šimon Bryknar

Smečaři: Daniel Čech, Lukáš Vašina, Matouš Drahoňovský, Martin Licek

Univerzálové: Patrik Indra, Jan Hadrava

Blokaři: Adam Zajíček, Martin Šábrt, Jakub Klajmon, Josef Polák

Libera: Milan Moník, Michael Kovařík

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články