Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Češi domácí Němce nezaskočili a olympijskou kvalifikaci zahájili porážkou, zářil Grozer

Bez několika opor včetně zraněného univerzála Jana Hadravy či smečaře Donovana Džavoronoka vstoupila volejbalová reprezentace do olympijské kvalifikace neúspěšně. V Berlíně se v prvním utkání skupinové fáze snažila překvapit domácí Německo, ale prohrála 0:3.

Utkání olympijské kvalifikace Česko - Německo
zdroj: ABACA

V prvním duelu skupiny A si vicemistři Evropy Slovinci poradili 3:0 s Belgií, která bude v úterý dalším soupeřem národního týmu.

X faktor Grozer

Reprezentaci doslova sestřelil německý univerzál György Grozer, jenž drtivým servisem otočil druhý set. Celkem volejbalistům nasázel 21 bodů. Už v olympijské kvalifikaci v roce 2012 nasázel Grozer na stejném místě Čechům 28 bodů.

"Jsme nespokojeni s výsledkem, protože je pro nás krutý," řekl Nekola. "V prvním setu byli Němci lepší v útočné fázi, druhý jsme celý vedli a kormidlo otočil Grozer. Třetí sada byla vyrovnaná, ale oni byli lepší na servisu."

Nekolův oslabený výběr odehrál většinu utkání s nahrávačem Janouchem, s blokaři Zajíčkem a Machem, smečařem Galabovem a liberem Moníkem. Premiéru v reprezentaci si odbyli smečař Vašina a levoruký univerzál Indra. "Odehráli utkání velice dobře a mají budoucnost před sebou, takže toto vidím jako velké pozitivum pro nároďák," pokračoval Nekola.

"Byl to z naší strany, myslím, povedený zápas. Každý set jsme se drželi a rozhodl jejich lepší servis a zkušenost. Diváci je hnali a pohlídali si to," doplnil Indra, který stejně jako Vašina zaznamenal třináct bodů, nejvíce z českého týmu.

Volejbalisté do zápasu vstoupili nervózně a prohrávali 4:8, ale šestibodovou šňůrou při Janouchově podání skóre otočili. Ještě vedli 13:11, jenže pak měli problém s příjmem tvrdého servisu, při kterém zářili Fromm a Grozer, a o set přišli.

Výborně však rozehráli druhou sadu. Dařilo se Indrovi a poté, co Vašina vytloukl bloky, vedli 10:8. Češi hráli nadšeně, bojovali a po blocích Zajíčka s Machem to bylo už 21:16. Za stavu 22:17 už se zdálo, že mají set jistý, ale na podání přišel Grozer a servisem o rychlosti až 130 km/h doslova rozstřílel české naděje.

"Přestože byl na servisu Grozer, asi nejlepší servisman turnaje, měli jsme to dohrát a začínat třetí set za stavu 1:1. To mě mrzí," litoval Janouch.

Je nám líto, video expirovalo.
Neuvěřitelná série Grozera v koncovce druhého setu

Dobrý start měli volejbalisté také do třetí sady. Vašina ukázal, že i Češi mají tvrdý servis (4:2). Němci ovšem rychle srovnali na 5:5 a Grozer předvedl, že není jen "zabijákem" nad sítí, ale i výborným polařem. Na smeči se ve třetí sadě dařilo Galabovovi, ale domácí využívali výškovou převahu a vývoj třetího setu kontrolovali. 

Francie začala vítězně

Ve skupině B zdolala Francie 3:0 Srbsko, Bulharsko a Nizozemsko začnou boj o olympiádu v pondělí. Do semifinále postoupí z každé skupiny dvě mužstva a účast v Tokiu si zajistí pouze vítěz finále.

Olympijská kvalifikace volejbalistů v Berlíně:

Skupina A: Německo - ČR 3:0 (19, 22, 20)
Rozhodčí: Adler (Maď.), Aro (Fin.). Čas: 83 min. Diváci: 4129.
Sestava a body ČR: Vašina 13, Zajíček 3, Indra 13, Galabov 12, Mach 5, Janouch 1, libero Moník - Michálek, Polák, Šulista. Trenér: Nekola.
Nejvíce bodů Německa: Grozer 21, Fromm 16, Kaliberda 12.

Slovinsko - Belgie 3:0 (23, 26, 20)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články