Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Budou domácímu volejbalu i nadále vládnout Liberec a Prostějov?

Praha - Volejbalisté Liberce a volejbalistky Prostějova jsou před startem nových ročníků extraligy hlavními favority. Zatímco hráči Dukly budou sahat po vítězném hattricku, Prostějov bude pomýšlet už na devátý domácí titul v řadě.

Volejbalisté Liberce s mistrovským pohárem
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Cíle jsou jasné - obhajoba titulu i výhra v poháru a snažit se probojovat do Ligy mistrů. Jsou stejné jako v loňské sezoně, ale bude to ještě těžší. Jsme ale připraveni," řekl trenér Dukly Michal Nekola, který je asistentem u národního týmu.

Třikrát po sobě ovládly nejvyšší soutěž volejbalistů od vzniku samostatné České republiky pouze České Budějovice v letech 2007 až 2009.

Dukla začne soutěž reprízou finále minulého ročníku proti Brnu. K dalším favoritům patří opět Karlovarsko a na výslunní se chtějí vrátit České Budějovice, které naposledy povede jako hlavní kouč Jan Svoboda.

"Celá extraliga jde úrovní každý rok výš a výš. Všechna utkání budou hodně kvalitní a nebude moc slabých zápasů. O to větší je motivace dokázat, že jsme nejlepší v republice," řekl Nekola, jehož výběr posílil například blokař Jan Veselý.

Extraliga může být atraktivnější i díky přílivu cizinců. Před čtyřmi lety hrálo v Česku devět hráčů ze zahraničí, letos jich je na soupiskách 34. Mezi nimi je nejvíce Poláků (9), ale v soutěži jsou i Američané, Rusové, Slováci či Fin.

Sport
zdroj: ČT4

Prostějovské volejbalistky jsou bez Čady, zato s šesti novými hráčkami

Prostějov je znovu favoritem extraligy žen, ale po osmi letech suverénní nadvlády prošel před novou sezonou řadou změn. Zmenšil se rozpočet a trenérskou misi na Hané ukončil Miroslav Čada, který byl u všech osmi titulů. Na jeho místo nastoupil manažer Peter Goga. "Jsme si vědomi toho, že nemáme tak kvalitní kádr, se kterým jsme disponovali v minulých sezonách. I v tomto složení ale chceme bez komplikací obhájit titul," řekl Goga.

Odešly hlavní zahraniční tahounky, které nahradilo šest nových hráček včetně turecké univerzálky Yelizy Basaové, italské blokařky Laury Frigové a německé nahrávačky Mareike Hindriksenové a smečařky Laury Weihenmaierové.

Do boje o titul chtějí promluvit i zbylí medailisté uplynulého ročníku. Olomouc posílila kádr a trenér Jiří Teplý se netají cílem být Prostějovu mnohem větším konkurentem než v minulých letech. Dalším adeptem je TJ Ostrava s reprezentačním trenérem Jiřím Pommerem a také KP Brno, které nově vede kouč slovenské reprezentace Marek Rojko. Právě tito trenéři po nedávné kvalifikaci mezi Českem a Slovenskem o postup na mistrovství Evropy proti sobě opět nastoupí na klubových lavičkách hned v extraligové premiéře v Ostravě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články