Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. Futsal liga 2023/2024

Budějovice zaskočily obhájce a vedou ve finále 1:0 na zápasy

V prvním finále volejbalové extraligy uspěli hráči Českých Budějovic. Desetinásobní šampioni zvítězili na palubovce obhájců titulu Lvů Praha 3:1 na sety. Série pokračuje v sobotu na jihu Čech. Nejproduktivnějším hráčem zápasu byl s osmnácti body smečař hostů Ignacio Luengas.

Úřadující šampioni Lvi sice vyhráli všechny vzájemné zápasy v základní části soutěže, ale tentokrát od začátku nestačili. Nedělali problémy servisem, neprosazovali se v útoku a první set prohráli 20:25. Ve druhé sadě za stavu 9:13 domácí trenér Juan Manuel Barrial vyměnil oba své smečaře, místo Oskara Madsena a Daniela Čecha přišli na palubovku Luís Estrada a Jan Vodička.

Jejich razantní útoky vrátily domácí do hry, ale hosté i bez zraněného univerzála Alejandra Gonzáleze dotáhli set do vítězného konce. Pražané od stavu 20:24 odvrátili tři setboly, jenže pak jejich univerzál Casey Schouten místo smeče přehrál míč zadarmo a Luengas to vzápětí ztrestal. Schouten vydržel na hřišti jen do stavu 3:5 ve třetím setu, než ho vystřídal David Kollátor. Obměněná sestava Lvům vybojovala třetí set, v němž domácí zvítězili 25:21, a vynutili si pokračování zápasu.

Pak se ale domácím přestalo dařit na přihrávce. Ve čtvrté sadě Jihočeši odskočili ze 13:13 na 17:13 a náskok si pohlídali. Zvítězili 25:21 a v sérii na tři vítězná utkání si připsali první bod. S velkým přispěním libera Michaela Kovaříka, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Domácí kouč Barrial v rozhovoru pro Českou televizi uznal, že hosté jeho tým předčili. "Netlačili jsme je. Náš servis nebyl. Jejich příjem byl lepší než náš," řekl. Libero Milan Moník litoval, že společně se spoluhráči nepotěšili domácí fanoušky. "Nešlo nám vůbec nic. První set jsme to zvládli na příjmu, ale na jedny ruce dávat auty, nechat se zablokovat... Nedávali jsme servis," uvedl Moník.

V dalším zápase, který je na programu v sobotu, bude mít Jihostroj výhodu domácího prostředí. "Byl to velmi důležitý zápas. Celou sezonu jsme proti Praze nevyhráli a teď chlapci věří, že je mohou porazit. Ale je to jenom jeden krok, šampion musí vyhrát tři zápasy," řekl polský kouč Českých Budějovic Andrzej Kowal. "Musíme pokračovat v naší hře, jak jsme skončili tenhle zápas, se stejnou energií, se stejnou motivací v hlavě. Je to nový zápas, může se to zase otočit," doplnil ho Kovařík.

Moník věří, že úvodní porážka šampiony nezlomí. "Loni jsme taky první prohráli. Doufám, že se všichni koukneme do svědomí, co jsme udělali špatně, jestli jsme do toho šli na sto procent. Doufám, že tahle prohra přišla včas a že nás to nastartuje," dodal.

Lvi Praha – České Budějovice 1:3 (-20, -23, 21, -21)

Rozhodčí: Krtička, Buchar. Čas: 135 min.

Lvi: McCarthy 6, Schouten 11, Čech 5, Crer 9, Janouch 2, Madsen 4, libero Moník/Tláskal – Kollátor 12, Thiel, Estrada 15, Vodička 3. Trenér: Barrial.

České Budějovice: Luengas 18, Okolič 10, Van Schie 15, Balabanov 11, Sedláček 9, Carísio 4, libero Kovařík – Ondrovič, Leština, Emmer, Velát. Trenér: Kowal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články