Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bělorusko už není neporažené, čeští volejbalisté vybojovali důležité tři body

Čeští volejbalisté zvítězili v utkání Evropské ligy nad Běloruskem 3:1 a 25:21, 25:18, 19:25 a 25:23 na sety a stále živí naději na postup do Final Four. Na svého dnešního soupeře v tabulce ztrácí už pouze jeden bod. Volejbalistkám se nedařilo, hladce prohrály s Ukrajinou 0:3 na sety a přišly o vedení v tabulce a postupové místo.

Volejbalisté v utkání proti Bělorusku
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Volejbalisté obou týmů vstoupili do utkání s klidem, skóre bylo dlouho vyrovnané a rozhodla koncovka sady, kterou měl silnější český tým. Bělorusům nepomohly ani dva oddechové časy a domácí dotáhli set do konce za stavu 25:21.

Ve druhé sadě se čeští reprezentanti vezli na vítězné vlně a dostali se brzy do výrazného vedení. Zářil zejména Adam Zajíček a na běloruském týmu začínala být za stavu 13:9 znát frustrace z českých blokařů, přes které se dostávali horko těžko. Soupeř navíc začal v závěru druhého setu kazit i na servisu a Češi v pohodě proměnili první setbol.

Zaplněné jindřichohradecké ochozy hnaly domácí hráče i k zisku třetí sady, nicméně Bělorusové se vzchopili a v setu se dostali do nadějného vedení 19:13. Na české hráče poté padla krize, kdy se jim nedařilo udržet míč v ohraničeném území. Sadu zakončil Sobotka symbolicky autem z podání.

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalisté oplatili Bělorusům porážku a v EL vyhráli 3:1 na sety

Do setu, který rozhodoval o postupu do Final Four, vstoupili čeští volejbalisté dobře, ale rozjeté Bělorusko skóre dotáhlo a napínavý zápas sliboval dramatickou koncovku. I zde prokázal český tým pevné nervy a důležitý set zvládl. Ukončil tak neporaženému Bělorusku vítěznou šňůru a na druhém místě tabulky na postupovou pozici ztrácí už jen bod.

Další utkání čeká reprezentaci 12. 6. proti Ukrajině, kterou v prvním vzájemném zápase porazila po obratu 3:2 na sety.

Volejbalistky tentokrát na Ukrajinu nestačily a postup jim uniká

České volejbalistky nenavázaly na dobré výkony z první fáze Evropské ligy a v odvetném utkání s Ukrajinou prohrály poměrně hladce 0:3, po setech 14:25, 21:25, 18:25. Češky přišly zároveň i o vedení v tabulce a postup do Final Four se jim vzdálil. 

Svěřenkyně řeckého trenéra Jannise Athanasopulose Ukrajinu doma porazily 3:1, ale tentokrát na soupeřky nestačily. Volno dostala nahrávačka Pavla Šmídová, Simona Kopecká a Kateřina Valková při řízení útoku tak úspěšné nebyly.

"Nedostali jsme se do hry. V žádné herní činnosti jsme nebyli agresivní. Jestli chceme ještě doufat v postup do Final Four, musíme se k dalším dvěma zápasům postavit zcela odlišně," uvedl trenér na svazovém webu.

Už úvod naznačil, jak Ukrajinky touží vrátit Češkám porážku z Brna. Domácí tým rychle vedl 11:2 a náskok jistě udržel. Ve druhé sadě se volejbalistkám po přímém bodu Valkové ze servisu povedlo srovnat na 8:8, ale chyby Češky srážely. V závěru v koncovce se ještě dostaly na 20:21, ale Ukrajinky hrály důrazněji.

Ve třetím setu trápily domácí jen krátce. Po třech tvrdých servisech Orvošové bylo srovnáno na 7:7, ale pak Češky ztratily šest bodů v řadě a bylo rozhodnuto. Ukrajina díky třetí výhře ze čtyř zápasů vystřídala soupeře v čele skupiny A.

"Soupeřky nás přehrály ve všech činnostech a zápas nám ujel na začátku prvního setu. Nefungovaly nám věci, které nám jdou normálně. Musíme se z toho oklepat a připravit se na další dva zápasy," řekla kapitánka Barbora Purchartová.

Další zápas volejbalistky čeká 12. června v Humenném proti Slovenkám. Na závěr bojů ve skupině přivítají 15. června Švédky v Jablonci nad Nisou.

Evropská liga volejbalistů - skupina C v Jindřichově Hradci:

ČR - Bělorusko 3:1 (21, 18, -19, 23).

Rozhodčí: Varbanov (Bulh.), Činátl (ČR). Čas: 110 min. Diváci: 1500 (vyprodáno).

Sestava a body ČR: Hadrava 8, Zajíček 9, Patočka 5, Galabov 15, A. Bartoš 10, Janouch 2, libero Pfeffer - Srb, Finger 12, Janků 2, Sobotka 2.

Nejvíce bodů Běloruska: Miškevič 18, Kuklinskij 16, Radzjuk 8.

Evropská liga volejbalistek v Záporoží - skupina A:

Ukrajina - ČR 3:0 (14, 21, 18)

Rozhodčí: Mitev (Bulh.), Paršin (Ukr.) Čas: 79 min. Diváci: 350.

Sestava a body ČR: Kopecká, Hodanová 4, Purchartová, Orvošová 9, Kossányiová 8, Trnková 3, libero Dostálová - Mlejnková 5, Valková 2, Rutarová, Holásková 3, Patočková 1. Trenér: Athanasopulos.

Nejvíce bodů Ukrajiny: Dorsmanová 16, Karpecová 15, Stěpanjuková 12.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články