Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ani MS volejbalistů v Rusku nakonec nebude

Rusko kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu nakonec přišlo i o pořadatelství letošního mistrovství světa volejbalistů. Informovala o tom Mezinárodní volejbalová federace (FIVB). Náhradní dějiště teprve vybere.

Je nám líto, video expirovalo.
Všichni vědí, jak důležitý sport pro Rusy je, přiznal ruský vicepremiér

Šampionát se měl v Rusku uskutečnit od 26. srpna do 11. září. Ještě minulý týden v pátek FIVB trvala na tom, že navzdory invazi se turnaj, kam se český tým nekvalifikoval, odehraje podle plánu.

Po pondělním vystoupení Mezinárodního olympijského výboru, který doporučil vyloučit Rusko s Běloruskem z mezinárodních soutěží, ale FIVB pořadatelství Rusku přece jen odebrala.

"Máme velké obavy o bezpečí obyvatel Ukrajiny, proto vedení FIVB došlo k závěru, že za této situace je nemožné, aby se v Rusku připravovalo a konalo mistrovství světa," uvedla federace.

"Už jsme o tom informovali organizační výbor i ruský svaz. Nyní začneme hledat náhradní dějiště, kde by se všichni účastníci cítili bezpečně a mohli si tento festival sportu v míru užít," dodala FIVB.

Volejbal svůj postoj zpřísnil jako jeden z posledních sportů. Už dříve k vyloučení obou zemí ze soutěží sáhly fotbal, hokej nebo házená, Rusko přišlo prakticky o všechny sportovní akce včetně například Velké ceny Ruska formule 1 v Soči.

Mezi zastánci přesunutí mistrovství světa byl i Český volejbalový svaz, který k tomu FIVB opakovaně vyzval. Sám se navíc rozhodl na situaci na Ukrajině reagovat nekompromisně.

"V praxi to tedy znamená kompletní bojkot, tedy že volejbaloví a beachvolejbaloví reprezentanti nenastoupí proti týmu Ruska a české kluby nenastoupí proti ruským klubům, případně i proti Bělorusku," uvedl český svaz.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články