Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Stres byl enormní, ale už ze mě spadl, říká před evropským šampionátem kajakář Přindiš

Udržel nervy na uzdě a vybojoval si místo v reprezentaci. Teď kajakáře Víta Přindiše čeká obhajoba loňských triumfů na mistrovství Evropy. Do Liptovského Mikuláše pojede jako trojnásobný šampion z minulého šampionátu v italském Ivrei, ale nečeká, že se mu letos podaří udržet všechny tituly.

Letos před posledním závodem domácí kvalifikace kajakářů bylo ve hře o dvě volná místa v reprezentaci sedm závodníků. Třetí měl už jisté olympijský vítěz Jiří Prskavec. "Ty dva víkendy jsou nejhorší v roce. Nejsou to hezké závody. Stres je enormní," přiznal Přindiš.

Ve třiatřiceti letech se stal nejstarším členem reprezentačního týmu a oddechl si. "Ta představa, že bych jinak byl celý rok doma a další závod bych si zajel až v srpnu na mistrovství republiky na Lipně, je hrozná," svěřil se loňský vítěz celkového hodnocení Světového poháru. Nervozita na mezinárodních akcích už není taková. "Už to není o tom, že bych přišel o celou sezonu a vůbec bych se nemohl ukázat."

I po změně trenéra potvrdil své místo v reprezentaci, které drží dlouhodobě. Ze skupiny trenéra Jiřího Prskavce se nominovali všichni kajakáři, Prskavce s Přindišem doplnil mistr světa z roku 2017 Ondřej Tunka. Společně tak pojedou i hlídky.

Je nám líto, video expirovalo.
Vodní slalomáře čeká start mezinárodní sezony

"Na to se těším. Myslím, že poslední jsme jeli v roce 2018 na mistrovství světa v Riu a od té doby jsme v tomhle složení nebyli. Docela se nám dařilo, tak doufám, že se nám na to podaří navázat," řekl Přindiš.

Nový trenér přinesl do jeho přípravy nové prvky. "Má trošku jiný pohled na mou techniku, na styl jízdy. Snaží se mě trošku motivovat, abych zkoušel jiné průjezdy," přiblížil a dodal, že vzhledem k jinému somatotypu ale nemůže jezdit stejně jako Prskavec.

Nové poznatky přinesla i spolupráce s lékařem Jiřím Dostálem. "Když mi dělá testy, tak mi vycházejí trochu jinak než klukům. Řešíme u mě trochu jiný typ tréninku. Já mám relativně dobrou základní vytrvalost. Chybí mi taková ta vytrvalá výbušnost. Krátké intervaly, aby svaly dokázaly pracovat v extrémní zátěži. To je u slalomu potřeba," líčil Přindiš. V zimní přípravě proto někdy dělal jiná cvičení než zbytek týmu. "Ale myslím, že se to projeví za další čas. Tohle je hrozně krátce, pracujeme na tom jednu zimu," poznamenal.

Na evropský šampionát se vrátí do Liptovského Mikuláše, kde v roce 2016 na ME neúspěšně bojoval o olympiádu v Riu de Janeiro. "Tehdy jsem se vrátil do týmu po zranění. Jířovi (Prskavcovi) jsem se přiblížil, smazal jsem ten jeho náskok z roku 2015. V Lipťáku se mi jelo skvěle, ale dal jsem tři šťouchy v semifinále a nevyjel jsem si o jedno místo finále. To bylo hodně smutné," vzpomínal.

O dva roky později měli vodní slalomáři v Liptovském Mikuláši jednu zastávku Světového poháru, ale od té doby se tam nezávodilo a Přindiš tam nebyl. "Před loňskou Ivreou jsem tam (v dějišti ME) byl rozhodně víckrát, i jsme tam závodili. Vyhrál jsem tam Světový pohár. To bylo pro mě takové sympatičtější. Do Liptovského Mikuláše nejedu rozhodně s tím, že bych chtěl obhájit ty tři medaile. Udělám maximum, abych se tomu přiblížil, ale kdo ví," přemítal.

Také naladění formy bude jiné než před rokem, protože příprava směřovala především k nominaci. "Loni ta Evropa byla před nominací, takže jsme do toho šli fakt v nejlepší formě," vysvětlil kajakář, který loni vyhrál individuální závod, hlídky i závod v extrémním slalomu. Může mu pomoci uvolněnost. "Spadl ze mě ten stres. To by mohla být moje výhoda," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články