Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Slalomáři vyhlíží MS v Riu. Hlavními nadějemi budou kajakáři v čele s Prskavcem

Už ve středu vyrazí čeští vodní slalomáři směr Rio de Janeiro, kde za dva týdny začne mistrovství světa. Kajakář Jiří Prskavec se na místo, kde před dvěma lety získal olympijský bronz, vydá jako novopečený vítěz celkového pořadí Světového poháru. Cestu za touto trofejí završil o víkendu ve španělském Seu d'Urgell.

Kajakář Jiří Prskavec se raduje z vítězství
zdroj: imago sportfotodienst autor: Jan Huebner/Martin

Česká reprezentace měla mít společně s dalšími národními týmy v létě soustředění v Riu, které ale Brazilci necelý týden před odletem zrušili. O několik dní dříve poslali funkcionářům mail s rozpisem tréninků, ale nakonec z toho nebylo nic. "V podstatě nám jen oznámili, že je to z technických důvodů zrušeno. Pak jsme se dozvěděli, že nestihli zapnout čištění vody. Takže to bylo takové brazilské," řekl šéftrenér Jiří Pultera.

I nyní už má v ruce harmonogram, podle kterého by měla příprava jeho svěřenců v dějišti šampionátu vypadat. "Jediná jistota je to, že ve středu odlétáme. Máme naplánovaný už ve čtvrtek trénink, tak doufám, že to nebude po brazilsku a bude to opravdu platit," doplnil.

Průběh sezony nasvědčuje tomu, že se česká výprava bude znovu opírat zejména o kajakáře. Nejstabilnější výkonnost prokazoval mistr světa z roku 2015 Prskavec, který po čtvrtém místě v úvodním závodě SP v Liptovském Mikuláši skončil v dalších třech dílech SP vždy na stupních vítězů.

"Kdyby mi po Lipťáku někdo řekl, že už to bude jenom lepší, tak bych tomu nevěřil. Nemůžu být jinak než spokojený," řekl pětadvacetiletý kajakář, který ještě před začátkem Světového poháru získal bronz na ME v Praze.

Tam ho porazil Vít Přindiš, jenž po velkých problémech se zády vybojoval stříbro. Zdravotní potíže loňského vítěze SP provázely celou sezonu. "V Augsburgu jsem měl střevní potíže, v Seu virózu. To zdraví mě trápí víc než obvykle, ale o to víc si vážím, že jsem i tak získal takové úspěchy," doplnil kajakář, který letos v celkovém pořadí seriálu skončil třetí.

Překvapivý světový titul z Pau bude v Riu obhajovat Ondřej Tunka, kterému se ale zatím nedaří. "Nazval bych to letos takovou katastrofou. Necítil jsem se špatně na vodě, ale nevyvaroval jsem se nějaké chyby, která mě stála finále a v posledním závodě i semifinále," konstatoval.

Na místo činu se vrací Kateřina Kudějová, pro kterou měly olympijské hry 2016 hořkou příchuť. Nastupovala jako úřadující mistryně světa, ale ve finále se musela po chybě ve spodní části trati vrátit do neprojeté branky a místo útoku na medaili skončila desátá. "Samozřejmě to v té hlavě zůstává, ale není to tak, že bych přemýšlela, jak jsem to zkazila. Myslím, že jak tam pojedu, tak se budu hodně snažit najíždět ten spodek, to rozhodně," řekla nejlepší česká kajakářka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články