Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Slalomáři se vrátili z Réunionu. Soustředění se povedlo, hlásí Prskavec

Čeští vodní slalomáři si proběhlé soustředění na Réunionu pochvalují. Podle Jiřího Prskavce bylo plnohodnotnou náhradou za tréninkový kemp v Austrálii, kde soustředění trávili před koronavirovou krizí. Slalomáři se na ostrově připravili dobře na nadcházející olympijské hry.

Réunion leží u afrického Madagaskaru a je zámořským departmentem Francie. Kajakáři Jiří Prskavec a Kateřina Minařík Kudějová tam vyrazili v listopadu na dvoutýdenní průzkumný pobyt, a když se jim trať i zázemí osvědčily, strávil tam od začátku roku dva měsíce celý olympijský tým.

"Myslím, že se to povedlo. Částečně nám nechali i trať trochu přizpůsobit. Bylo potřeba tam dodělat nějak branky a něco v zázemí. Ve finále to bylo perfektní," řekl trenér Jiří Prskavec starší.

Trať nebyla tak náročná a pestrá jako v australském Penrithu. "Z toho tréninkového pohledu to ale není vůbec špatné, protože jak je to lehčí a pomalejší, tak člověk musí daleko víc pádlovat. Ty dva měsíce jsou tam samozřejmě už delší a člověka to ke konci na té vodě tolik nebaví," komentoval podmínky přípravy Prskavec.

Je nám líto, video expirovalo.
Prskavec trénuje na olympiádu na ostrově v Indickém oceánu

Dvacetičlenná česká výprava, ve které byli vedle závodníků a trenérů i rodinní příslušníci, měla po příletu na soustředění karanténní režim. Pouze závodníci a trenéři mohli na dráhu, ale nesměli používat šatny ani zázemí. Po PCR testu už pak měli volnost.

Všechny tréninky Prskavec absolvoval podle plánu. Zpestřením byl závod na začátku února, ve kterém skončil po nejrychlejší finálové jízdě vinou dotyku druhý. Na Réunionu bylo několik dalších reprezentačních týmů, takže z první světové desítky se sešla zhruba polovina kajakářů.

Na Réunionu před tím nikdy žádný závod neorganizovali. "Časomíra, to tam byla úplná novinka. Neměli rozhodčí. Pozvali nějaký klub volejbalistů a snad fotbalistů, těm v pátek před závodem vysvětlili pravidla a oni nám pak dělali rozhodčí," vyprávěl s úsměvem Prskavec mladší.

Po dvou měsících se na konci minulého týdne slalomáři vrátili do Česka. Teď odpočívají, aby nabrali síly do další přípravy. Prskavec se zpátky na vodu chystá v pondělí. Prvním velkým závodem by mělo být na začátku května mistrovství Evropy v italské Ivree.

Hlavním cílem jsou ale olympijské hry v Tokiu. Tam budou čeští reprezentanti závodit v takzvaných "bundošprajdách", tedy spojení vesty s krytem lodi, s originálním designem. Ten mohou do neděle navrhovat fanoušci v soutěži organizované svazem. "Tu soutěž jsem navrhnul já. Bylo by pěkné, kdybychom jeli všichni v tom samém a navrhli nám to fanoušci. Těším se na ty návrhy. Doufám, že tam bude nějaký pěkný, originální, aby nám to zahraniční závodníci třeba záviděli," dodal úřadující mistr světa i Evropy Prskavec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články