Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Satková věří v olympijské premiéře ve finále, Fišerová chce zažít tu pravou atmosféru Her

Odlišnými cestami si pro olympijskou nominaci dopádlovaly české slalomářky Gabriela Satková a Tereza Fišerová. Zatímco čerstvá mistryně světa do 23 let Satková si místo v Paříži zajistila díky druhému místu na květnovém mistrovství Evropy, Fišerová uspěla až z pozice náhradnice v kayakcrossu.

Gabriela Satková
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Federico Pestellini

Satková přiznala, že měla po stříbrném závodě v Tacenu trochu smíšené pocity. Svou nominací totiž zároveň připravila o olympijskou šanci na kánoi nejen starší sestru Martinu, ale zároveň i obhájkyni šestého místa z Tokia Fišerovou.

"Když o to bojujete se sestrou a nejlepší kamarádkou, tak to není úplně příjemné. Bylo mi to za holky trochu líto, protože i jim jsem to přála. Ale pro mě to byl samozřejmě splněný sen," uvedla Satková.

Na olympijský kanál ji ale přijede sestra podpořit. A rovnou to spojí i s netradiční výzvou. "Ona je velký sportovec, proto se se svým partnerem rozhodli, že pojedou do Paříže na kole. Mají v plánu stihnout trasu přes tisíc kilometrů za pět dní," prozradila Satková.

V Paříži myslí v první řadě na finálovou účast. "Snažím se zůstat nohama na zemi, ačkoliv realisticky na to finále mám. Těžko ale od sebe můžu chtít hned medaili, když jsou to moje první Hry a bude tam na mě koukat dvanáct tisíc lidí," konstatovala.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Slalomářky Gabriela Satková a Tereza Fišerová o olympijských přípravách

To Fišerová ve Slovinsku neuspěla a věděla, že na kánoi si účast na OH nezopakuje. Druhou šanci ale dostala v nové olympijské disciplíně kayakcrossu.

"Pocity se ve mně střídaly. Chvíli slzy, chvíli radost za Gabču. Nakonec to ale mělo ten nejlepší možný konec a jsem za to hrozně vděčná," připustila Fišerová.

Přitom už to vypadalo, že ani kayakcross nevyjde. Pomohli ale Britové, kteří nevyužili vlastní kvótu. Místo připadlo díky čtvrté příčce Terezy Kneblové v pražské olympijské kvalifikaci Česku a podle nominačních kritérií ho obsadila Fišerová.

"I když ta cesta byla hrozně složitá, tak teď děláme maximum proto, abychom tu šanci, kterou jsem nominací získala, využili co nejlépe," dodala.

Teď čeká Fišerovou cesta na druhé olympijské hry. "Atmosféru v Tokiu jsem si moc užívala, protože jsem to neměla s čím porovnávat. Ten závod byl ale zvláštní tím, že tam chyběli diváci a my jsme byli uzavření, nikam jsme nemohli. Teď se těším, že konečně zažiju pravou olympijskou atmosféru," libovala si.

Velké ambice si dopředu nedělá. "Kdyby to bylo v jiné disciplíně, tak budu o vylepšení šestého místa uvažovat, ale teď nevím, co od toho čekat. Kayakcross je tak nevyzpytatelný, nejde moc plánovat. Záleží také na tom, koho budu mít zrovna v rozjížďce," vysvětlila.

Snaží se proto zajet co nejvíc jízd, před olympiádou začala trénovat s i Vítem Přindišem, který se jí sám nabídl. "On je teď momentálně v Česku nejvýš, i když si sám nominaci nevyjel. Má hodně zkušeností a snaží se mi jich co nejvíc předat. Každý trénink s ním mě v technice posouvá dál," chválila reprezentačního kolegu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články